PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Renato Galić o ispovijedi i danima pomirenja

”Idući petak, subota i nedjelja prvi su u mjesecu i dani su pomirenja, čula sam to u Međugorju. Što su to dani pomirenja, ima li ih i u drugim župama, u mojoj župi nema?”, pitanje je koje za našu rubriku ‘Pitajte svećenika’ poslala naša slušateljica, a odgovor joj je dao fra Renato Galić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je trenutno na službi u Zagrebu kao pomoćni odgojitelj bogoslova, koji je na početku kazao kako ”su u Međugorju dani pomirenja praktički svi dani u godini budući da gotovo i nema dana u kojem vjernici sa svih strana ne dolaze kako bi se tu, u sakramentu ispovijedi, pomirili s Bogom”.

”U ove dane svećenici koji pastoralno djeluju u Međugorskoj župi, točnije jedan svećenik, pohodi starije i nemoćne osobe u župi koje nisu u mogućnosti doći na ispovijed, te im to bude omogućeno u njihovim domovima i tu ih pričeste. Jedna svakako lijepa praksa u kojoj se skrbi za bolesne i nemoćne, te vjerujem kako može biti na poticaj i drugima. Uglavnom, svećenici barem što se tiče područja Hercegovine, nekoliko puta godišnje, većinom za Božić, Uskrs i Veliku Gospu, pohode starije i nemoćne župljane, dok je to u Međugorju mjesečna praksa”, kazao je fra Renato i objasnio zašto je ta praksa baš na prvi petak.

”To zapravo svoje korijene ima u Isusovoj smrti koja je bila u petak, te teko u kršćanskoj tradiciji petci poprimaju pokornički karakter (usp. kanon 1250). Međutim, praksa ispovijedi na prvi petak poprima današnje obrise dosta kasnije, točnije ona nastaje u 17. stoljeće i veže se uz svetu Margaretu Mariju Alacoque. Ona je, naime, imala viđenje u kojem je dobila poticaj da na petak nakon svetkovine Tijelova širi pobožnost prema presvetom Srcu Isusovu i da na taj dan vjernici pristupe ispovijedi i svetoj pričesti. Kasnije će se na temelju ovoga razviti pobožnost prvih petaka, a ona se sastoji u tome da vjernici jednom mjesečno, i to na prvi petak pristupaju sakramentu pomirenja. Naknadno će se uz pobožnost prvih petaka, razviti također pobožnost prvih subota, a ona je povezana uz Gospina ukazanja u Fatimi”, kazao je fra Renato naglašavajući kako ”u društvu u kojem se sakrament ispovijedi sve manje prakticira, ova pobožnost može biti poticaj vjernicima na prakticiranje jednog redovitog sakramentalnog života”.

”Potrebno je istaknuti kako ova pobožnost ne bi nipošto smjela biti cilj i svrha sama sebi, odnosno ne voditi se isključivo logikom „odrađivanja nečega“, i računati da će nas to „spasiti“. Svrha ove pobožnosti, kao i svih drugih, je da nas ona zaista vodi prema promjeni i obraćenju srca, te jednom redovitom sakramentalnom životu koji će svoj vrhunac pronaći u djelatnoj ljubavi prema drugima”, zaključio je fra Renato Galić.

Ako i vi imate neka pitanja, dvojbe i nejasnoće iz područja vjere, duhovnosti… javite nam se porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne