PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Renato Galić o Svetoj Misi i pričesti u vremenu pandemije

”Jeli grijeh biti na svetoj misi u crkvenom dvorištu i ne pričestiti se zbog straha od zaraze?”, pitanje je naše slušateljice, kojoj je ugroženo zdravlje, a ovu aktualnu temu u našoj rubrici ”Pitajte svećenika” komentirao je i na pitanje odgovarao fra Renato Galić, svećenik na službi u Međugorju.

Na početku fra Renato kazao kako je ”vrijeme pandemije koronavirusa u mnogočemu utjecalo ne samo na život Crkve nego i na život i djelovanje cijeloga društva”.

”Svi smo se suočili s nečim što nam nije bilo otprije poznato te su se mnoge odluke morale donosite tako reći u hodu. Naravno da smo sada svi bolje informiraniji te da s tim informacija može drugačije pristupiti cijeloj problematici.

Mnoge osobe se opravdano boje za svoje zdravlje i kroz razgovore i susrete s ljudima očito je da je vrijeme pandemije negativno utjecalo na njihov sakramentalni život, odnosno njihov odlazak na svetu misu i ispovijed nije više tako redovan. Također mnoge osobe, prvenstveno starije i bolesne osobe koje su narušenog zdravlja i koje moraju paziti na svoje zdravlje te osobe kojima je povjerena briga za takve osobe bilo u obiteljskim kućama ili u domovima i drugim ustanovama izbjegavaju odlazak ne samo u crkvu nego i na sva druga masovnija okupljanja radi povećane mogućnosti zaraze.

Naša slušateljice ali i ove osobe koje sam upravo spomenuo se opravdano pitaju čine li grijeh time što ne odlaze na misu u trenutnoj situaciji i što će misu poslušati preko televizije ili radioprijamnika”, kazao je fra Renato napominjući kako su ”svi kršćani po Božjim i crkvenim odredbama dužni sudjelovati na nedjeljnoj euharistiji”.

”Ali kako navodi i Katekizam katoličke crkve i što nam zdrav razum govori, zbog opravdanog razloga i u određenim okolnostima, kao što je trenutna situacija, ova zapovijed nema istu težinu kao u normalnim uvjetima te osobe koje se opravdano boje za svoje zdravlje, starije i bolesne osobe, ali i one kojima je povjerena briga za takve osobe ne čine grijeh ne odlaskom na misu. Iz pitanja se lako može zaključiti da osobi nedostaje, da tako kažem, stari način sudjelovanja na svetoj misi s braćom i sestrama te pričest. Što je pohvalno. Ona ne čini grijeh time što ostaje izvan crkve, u dvorištu i što na tom mjestu i na takav način prisustvuje svetoj misu. Ne odlaskom na svetu pričest osoba ne čini grijeh u ovakvim okolnostima pogotovo ako se pričest dijeli samo unutar Crkve i ako osoba smatra da joj odlazak unutra može donijeti zarazu. Osoba tim ne odbija pričest nego samo odgađa do pogodnog trenutka”, kazao je fra Renato Galić, pojašnjavajući na kraju što se može učini i u ovom konkretnom slučaju?

”Važno je poštivati savjest takvih osoba koje zbog opravdanih razloga ne mogu sudjelovati i pričestiti se. Na svima nama je da im pomognemo koliko možemo. Preporučio bih slušateljici da iznese svoj slučaj župniku i da on i svećenici koji djeluju u toj župi pronađu način kako bi ta osoba imali puni sakramentalni život, pričest pod maskom, ispovijed vanka te na udaljenosti”, kazao je fra Renato Galić, a cijelu emisiju ‘Pitajte svećenika’ poslušajte u audiozapisu i javite nam se sa svojim pitanjima i dvojbama.

Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne