PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Stipan Klarić odgovara na pitanje: Kakav je Isusov autoritet?

”Kakav je Isusov autoritet?”, upitao je netko od naših slušateljica ili slušatelja, a odgovor je u emisiji ‘Pitajte svećenika’ Radiopostaje Mir Međugorje ponudio fra Stipan Klarić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije na službi gvardijana samostana sv. Jeronima u Slanom.

”Vlast i autoritet su slični pojmovi. Ne poistovjećuju se potpuno, ali se stalno isprepleću. Autoritet je nosiva struktura društvenog života, vlast je nužno sredstvo. Nema autoriteta bez vlasti, a autoritet svoju snagu dobiva ako se obavlja po zakonitoj vlasti i ako je u službi zajednice”, kazao je na početku fra Stipan Klarić naglašavajući kako je autoritet danas pod velikim upitnikom te kako se svaki autoritet odbacuje i društveni i religiozni.

”U današnjem društvu snažne su anarhističke tendencije. Jasno da autoritet treba graditi na istinskim vrijednostima jer se on ne može postići bilo kakvom silom. Bez obzira što u čovjekovim rukama može biti vlast, svoj autoritet ne može izgraditi samo time, nego je potrebno još puno više od toga”, kazao je fra Stipan, a onda se osvrnuo i na ono što se kaže u evanđeljima.

”Farizeji i pismoznanci pitaju Isusa odakle njemu vlast. Isus u evanđeljima ne daje odgovor na to pitanje, ali na više mjesta u evanđeljima spominje se tema Isusove vlasti, autoritet se ne spominje, ali budući da su to jako slične riječi možemo ih vezati jednu uz drugu. Porijeklo Isusove vlasti, odnosno njegovog autoriteta proizlazi iz toga da je on Sin Božji, da je istobitan s Ocem. Budući da je Otac princip svega, upravo vlast proizlazi od Oca koju On prenosi na Sina. Prema tome Isus ima autoritet. Evanđelisti zaključuju kako je Isus učio narod kao Onaj koji ima vlast, koji ima autoritet, a ne kao njihovi pismoznanci koji su bili samo tumači Božjega zakona. Isus o zakonu govori kao zakonodavac, kao onaj iz kojega zakon proizlazi i koji poznaje sami smisao i svrhu zakona, za razliku od onih koji su postali zakonoznanci i koji su u samim propisima vidjeli mudrost, a ne u onome što se kroz te propise očituje, a tu je Božja volja i Božja ljubav”, kazao je fra Stipan gostujući u emisiji Pitajte svećenika radiopostaje Mir Međugorje te se osvrnuo i na Isusov govor na gori, gdje Isus ”uvjetno rečeno ispravljajući neke pogreške Mojsijeva zakona koje su se dogodile zbog pritiska na Mojsija govori: ‘Čuli ste da je rečeno starima…’ – dakle osvrće se na predaje, a onda Isus im govori: ‘…a ja vam kažem…’

”Upravo se tu vidi njegov autoritet koji zakonu daje pravi smisao i ispravlja sva kriva tumačenja koja su s vremenom postalo ‘podzakonski akti’. Isus svoj autoritet ne postiže samo prirođenim božanskim pravom, nego prije svega svojim životom. Isusov autoritet počiva, ne na vlast koja bi se očitovala kao vlast nad ljudima, nego se Isusov autoritet ponajprije temelji na ljubavi, a to pokazuje i na posljednjoj večeri kada svojim učenicima pere noge”, kazao je fra Stipan Klarić zaključujući kako i naše obnašanje vlasti, bilo svjetovne, bilo crkvene u kršćanskom duhu treba biti prije svega služenje u ljubavi.

Cijeli odgovor fra Stipana Klarića poslušajte u emisiji Pitajte svećenika koja je dostupna u audiozapisu.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne