Biti vjernik i javno to reći znak je ‘potpune zaostalosti’?

Poklopilo se Valentinovo s početkom korizme, tema je koju su dotaknuli mnogi mediji, a uz to objašnjavajući kako ipak treba postiti. Dva su dana kada katolici imaju obvezu postiti Čista srijeda i Veliki petak, ali nekima je, čini se, i to bilo previše pa bi ukinuli jedan od ta dva obavezna dana posta. Kao da se ne može postiti i biti zaljubljen/a pa bez neke velike večere reći obično ''volim te''. I reći to svaki dan!

Naglašavali su mediji kako su početak korizme i Valentinovo posljednji put bili isti dan 1945. godine. Međutim, zaboravili su naglasiti kako se tada nije smjelo slaviti katoličke svece, dok za Dan zaljubljenih nitko tada, vjerojatno, nije ni znao. U Europu su ga donijeli američki vojnici tek nakon te 1945. godine.

Kad smo kod ljubavi četiri dana prije početka Korizme 10. veljače bio je blagdan blaženog Alojzija Stepinca, a te '45. godine u Mostaru su uz tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Leona Petrovića partizani ubili još šestoricu fratara. Ubijeni su i bačeni u Neretvu, bez da im se zna za posljednje počivalište.

Ubijeno je ukupno 66 hercegovačkih fratara in odium fidei, iz mržnje prema vjeri (iz kuta gledanja njihovih ubojica i naredbodavaca za taj zločin), ili iz perspektive ubijenih – iz ljubavi prema vjeri. Kakva je to samo ljubav bila. Ljubav koju su bili spremni braniti, i branili su svojim životima. Činio je to i blaženi Alojzije Stepinac.

Ubijena je intelektualna krema tadašnjeg hercegovačkog društva kako bi se puk obezglavio, ali oporavio se i ovaj narod, i njegovi fratri, i provincija pa danas opet imamo dovoljno svećenika, iako je '45 izgledalo da ih više neće biti. Egzekutori su u to bili sigurni.

Često puta se danas nađemo u situaciji kada se svećenici i Crkva kritiziraju, a vjera ismijava. Postalo je u današnjem tzv. modernom svijetu biti vjernik pomalo zaostalo, a, uz to, javno svjedočenje vjere dokaz je 'potpune zaostalosti'. Ne mislite baš tako? Kako mnogi svjetovni mediji izvještavaju o molitvi 40 dana za život pred bolnicama?! Ako ne ignoriraju, uglavnom im ti izvještaji nisu blagonakloni. Molitva inicijative Pro life 40 dana za život samo je jedan od primjera gdje se vrijeđa vjera i vjernici, a ove godine počela je upravo na dan ljubavi i zaljubljenih i na dan ubojstva sedmorice franjevaca iz mostarskog samostana.

Izvještavanje o molitvi 40 dana za život samo je jedan primjer u kojemu se vrijeđaju katolici, kršćani, a s mnogo njih svakodnevno se susrećemo. I u masovnim medijima, ali i u društvu u kojem se krećemo često ćemo čuti uvrede na račun Boga, Crkve i vjere. A često puta svoju vjeru ne usudimo se braniti ni riječima, a da ne govorimo o obrani dostojanstva vjere i vjernika djelima ili životom, kao što su to učinili hercegovački fratri u Drugom svjetskom ratu i poraću, ili kao što je to godinama nakon tog rata činio i blaženi Alojzije Stepinac. I kao što danas, tamo gdje su manjina, čine kršćani. Kako su to činili i u prvim danima kršćanstva.

Sportaši su među onima koji se ne boje javno iskazati svoju vjeru. Ne strahuju od toga da zahvale Bogu za zdravlje ili neki sportski uspjeh. Ne strahuju od toga da se prikriže uoči nekog sportskog događaja dok su okruženi kamerama iz cijelog svijeta.

Možemo sada kritizirati političare i druge javne osobe koji ne ističu svoju vjeru ili, po našem mišljenju, ne žive u skladu s vjerom pa to uspoređivati s vodećim mađarskim, poljskim ili nekim drugim političarima, a možemo krenuti i od sebe pa se upitati što ja mogu učiniti za svoju vjeru, kako mogu biti bolji vjernik i kako je mogu bez stida i straha svjedočiti? Puno je pitanja, a neki od nas ne bi postili na Valentinovo, a upravo na Valentinovo franjevci su u Mostaru platili životom kako bi sačuvali svoju vjeru i prenijeli je na nas. Pa i sam sveti Valentin mučenički je umro upravo na onaj dan na koji danas obilježavamo Valentinovo.

Nije odgovornost na drugima, nego na svima nama, svi mi smo ''pozvani na svetost i stvoreni za nebo'', kazala je Gospa u svojoj poruci od 25. siječnja u kojoj još poziva da tražimo nebo i nebeske stvari.

Youtube kanal

Instagram

Kolumne