-0.6 C
Međugorje
09.02.2323.

Korizma će, a odricanje nije ukras

Često smo svjedoci izvrtanja nečijih riječi. I u medijima i u našem svakodnevnom govoru. Posljednji u nizu bio je papa Franjo. Opet. Često mediji njegove riječi tumače onako kako im odgovara vadeći ih iz konteksta, pa kada nije osudio homoseksualce, mediji su rekli kako ih podržava te da će im dopustiti crkveno sklapanje braka, objašnjavali su analitičari i kako će ovaj ''liberalni'' Papa ukinuti celibat, zaređivati žene, pa se išlo čak i dotle da će gotovo dopustiti i pobačaj.

Najnovija je da je bolje biti ateist nego licemjeran vjernik. Tako su u naslovu prenijeli mnogi mediji, intonirajući cijelu priču kako papa Franjo zapravo poziva na ateizam. A među licemjernim vjernicima prema Papinoj definiciji prepoznajemo mnoge. Susjede, prijatelje, poznanike, političare, svećenike… Kao licemjernog vjernika ne prepoznajemo samo onoga kojega bismo svi najprije trebali prepoznati – sebe.

Sebe ne prepoznajemo. Nikada. Svoje licemjerje ne vidimo, a ima ga, naravno. Uskoro će korizma. Uskoro će početi licemjerna odricanja, pa će i poznati po medijima i društvenim mrežama govoriti o odricanju, što je također licemjerno. Čega se i kako odreći. Jedni će se odreći cigareta, kako bi uštedili koju marku, drugi će se odreći alkohola kako bi malo očistili svoj organizam, treći će se odreći slatkiša da skinuli koji kilogram, četvrti će farizejski postiti i do Uskrsa nas opterećivati time kako su gladni i kako im je to naporno, peti će… Naći će već nešto. Nekakav ukras. Čast iznimkama.

Za početak odrecimo se ogovoranja, tračanja, licemjerja. Odrecimo se dvostrukoeg života i glumatanja, odbacimo maske koje imamo za svaku prigodu, pa i za korizmeno odricanje, koje je postalo pomodarstvo, a ne osobni vjerski čin.

Licemjerno je odreći se čokolade, a novac preusmjeriti za još jednu kutiju cigareta dnevno. Licemjerno je odreći ce cigareta, a novac preusmjeriti za alkohol, licemjenro je odreći se alkohola pa uz sok u kafiću ogovarati bližnje. Možda licemjerno ne bi bilo odreći se nekog poroka, a pritom ne pojačati s drugim porukom, te uz to novac koji ostane donirati potrebitima, a nelicemjernosti bi pridonijelo i to da bez tog poroka nastavimo i nakon Uskrsa. Ili ga barem smanjimo. Licemjerno je čekati Veliku subotu, ili svaku korizmenu nedjelju, pa oplesti po mesu, alkoholu, cigaretama, slatkišima…

Licemjerno je navlačiti maske, masku za u crkvu, masku za u diskoteku, masku za na kavu s društvom, masku za na posao, masku za… U korizmi odbacimo maske. Odbacimo licemjerje i budimo iskreni. Iskreni, najprije prema sebi, pa potom i prema drugima. Odrecimo se zla i završimo kolumnu kako smo i počeli, s mišlju pape Franje.

-Nasljedovati Isusa znači odreći se zla, sebičnosti i izabrati dobro, istinu, pravdu, i onda kada to traži žrtvu i odricanje od vlastitih interesa. Slijediti Isusa nije neutralno, slijediti Isusa znači uključiti svega sebe, jer vjera nije nešto što služi kao ukras, to je snaga duše, kazao je Papa.

Youtube kanal

Instagram

Kolumne