Okopavanjem krumpira protiv tabloida

Igraj Meghan prašina se diže, bila je jedna od dosjetki na društvenim mrežama povodom vjenčanja princa Harryja i njegove Meghan Markle, aludirajući na svatovski hit Mate Bulića. Prve riječi na početku teksta, ispostavilo se kasnije nisu uopće bili šala, jer dok je Meghan ‘igrala’, po društvenim mrežama ‘prašina se dizala’. Za ovo vjenčanje saznao sam od ljudi s kojima sam povezan preko društvenih mreža. Pa sam saznao i kako su gotovo sve televizije o tome izvještavale, pa su se svi žalili šta će im to, pa su se bunili da je to i na svim portalima, pa su objašnjavali kako oni to ne žele gledati, slušati i čitati, ali eto moraju… Nisu morali, naravno! Dan je bio kao stvoren za okopavanje krumpira ili neku drugu vrstu boravka u prirodi. Dok je Meghan ‘igrala’ mogli su prašinu dizati na njivama, mogli su šetati, mogli su se i naspavati, ako ništa drugo… Mogli su puno toga. mogli su u krajnjem slučaju gledati National Geographic ili slušati Radioipostaju Mir Međugorje.

Međutim, mnogi su se odlučili za gledanje, čitanje i slušanje, onoga što ni u ludilu ne žele gledati, čitati i slušati!? U najblažu ruku zanimljivo! Isto tako mnogi će reći kako ne vole pratiti crnu kroniku koje je u medijima, priznajem, previše. Ne žele, kažu, pratiti ni reality emisije, a i sapunice im uvjeravaju me, posebno, idu na živce, kao i tabloidne vijesti, ali sve te emisije i prilozi imaju svoje konzumente. Čini mi se, upravo u onima koji se bune po društvenim mrežama, dajući im tako dobru reklamu.

Informacija je postala roba, vlasnici medija i novinari proizvođači, a čitatelji, gledatelji, slušatelji… su kupci. I tu dolazimo do onoga; šta je prije bilo kokoš ili jaje. Svi urednici s kojima sam razgovarao kazali su mi da oni objavljuju samo ono što publika želi, a na gore navedene primjedbe svojoj publici odgovaraju da takve sadržaje ne prate ne bi ni znali da su u medijima. Oni koji ih ne prate, ne bune se, među brojnim programima nađu nešto za sebe, objasnit će urednici ako ih pitate zašto to objavljuju.

Uz sve to, tu su i brojne lažne vijesti koje se danas više uopće ne provjeravaju. Uzimaju se zdravo za gotovo i sigurno ste često puta bili u prilici kada vas sugovornici uvjeravaju u nešto za što znate da nije istinito, a na kraju je takvima posljednji argument kako su to negdje pročitali. Čuj, negdje pročitali!? Portal se otvori za nekoliko minuta i onda se svatko može nazivati novinarom, kolumnistom, urednikom, izdavačem… pa čak što je najstrašnije i znanstvenikom. Tako je i skupina koja tvrdi da je zemlja ravna ploča dobila značajan medijski prostor.

Papa Franjo pozvao je medije da u vremenu lažnih vijesti i ‘alternativnih činjenica’ izvještavaju ne samo istinito već i da pišu o dobrim vijestima. Apelirao je na medije da pišu pozitivne priče koje potiču nadu, a ne da se fokusiraju samo na loše vijesti i skandale.

On je istaknuo da ne traži od novinara da ‘ignoriraju tragediju ljudske patnje’ ili da zatvaraju oči pred zlom, ali i da konstantno pisanje o lošim vijestima dovodi do apatije i razočaranja.

Papa je pozvao ljude da pronalaze pravu istinu i trude se razumjeti i ocijeniti istinite informacije. Dodao je kako je novinarstvo ne samo posao, već i misija.

Stoga, Papa poručuje kako bi se novinari trebali manje fokusirati na udarne vijesti, a više na istraživanje uzroka konflikata, prenijeli su gotovo svi mediji njegove riječi, ali rijetki su ih i poslušali. Dok ima konzumenata mediji će o tome izvještavati, koliko god se neki bunili kako im to smeta i kako to ne prate, ali znaju sve detalje, što znači da prate. Vjesnik su bile ozbiljne novine, ali u natjecanju s tabloidima nisu preživjele iz jednostavnog razloga – imali su premalo čitatelja.

Samo su vjerski mediji ostali bez imalo tabloidnosti, ali će ih rijetki dijeliti po društvenim mrežama i o tome raspravljati. Ako vam se cajke ne sviđaju, ne treba ih slušati, a ne nabrajati stihove koji ‘zaglupljuju ljude’. Ako vidite naslov kako je dokazano da je zemlja ravna ploča, ne otvarajte ga. Ako vidite kraljevsko vjenčanje, nemojte da vam bude lijeno ustati po daljinski i prebaciti, jer dok se god na društvenim mrežama za Meghan, Kate i sličnima ‘prašina diže’ oni će i dalje ‘igrati’. Zajedno s medijima.

Youtube kanal

Instagram

Kolumne