9.4 C
Međugorje
28.11.2323.

Strpljenja imaj sa mnom i sve ću ti vratiti!

Molim te, danas otvori stranice 18. poglavlja Matejevog evanđelja i čitaj od onoga retka, 21. kada Petar pristupi Isusu. Te rečenice koje ćeš pročitati su odgovor, i provokacija, i podsjetnik i Isusova prispodoba na riječi Očenaša koje izgovaramo svaki dan.

Otpusti nama duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim…

Korizma je. Nemam puno godina ali ova korizma je na poseban način puna neočekivanih izazova, odricanja, dvojbi, rasprava, straha, laži, potreba… i dužnika. Kad kažem dužnik, sigurno ne mislim samo na one koji mi duguju novac, već na sve one koji me dovedu do toga da se "bavim" njima, i to upravo onda tako nisam planirala, kad imam "važnijih" stvari, i obveza, i neprekriženih zadataka na to-do popisu. Dužnikom mogu nazvati i svaku slabost onoga pored mene koja za sobom vuče potrebu da priskočim u pomoć, mogu nazvati svaku osobu koja očekuje ljudsku blizinu i moju odgovornost da se odazovem, mogu tako nazvati i prijatelja koji je baš sada potreban moga strpljenja i razumijevanja. A kada se pored mene pojave takvi dužnici, bome sam i burnija i kivnija (jer sam ugrožena u svojim planovima) nego onda kad mi netko duguje papirnati dug. I to je ono ljudsko, slabo i pomalo ružno u nama, i ponekad bude tako da svi mi, svjesno ili nesvjesno, svoje dužnike vidimo smetnjama na putu. Duguju nam naše vrijeme, i energiju i poremećene planove, i nered u kući i u srcu, i sve lijepe riječi koje teško izlaze iz usta.

Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti – moli dužnik sa onih navedenih stranica na početku. Mole tako i nas, molimo i mi, iako ne čujemo.

Kad sam dužna drugima, znam se cjenkati i vapiti i sve brojke u računici obračunati.

Žao mi je, ali ponekad moji dužnici samo su utezi koji usporavaju moj hod prema zamišljenim visinama.

I otpusti nama duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim…

Molim Te da prihvatim dužnike jer sam ja dužnik Tebi.

Molim Te da pored milosrđa koje Ti iskazuješ meni ja od drugih ne tražim pravednost.

Molim Te da shvatim da Tvoja (i moja) ljubav nije računica i zapisivanje dugova.

Molim Te da tako počnem i živjeti. Slobodna od svih dugova, opraštajući drugima jer Ti prvi ljubiš i opraštaš meni.

Youtube kanal

Instagram

Kolumne