19.4 C
Međugorje
25.03.2323.

Probudi feniksa u sebi

Svima nam je dobro poznata priča o ptici feniks. Drevne mitologije, egipatska, grčka i rimska, pripovijedaju o njoj. Naime, priča se da postoji ptica koja dugo živi, koja pred kraj života svoje gnijezdo ukrasi mirisima i zapali se, ali se iz svog pepela nanovo rodi. Neke verzije ove priče pticu feniks vole smjestiti u kontekst biblijske Knjige postanka pa kažu kako je ona jedini stanovnik raja koji nije jeo zabranjeno voće sa stabla spoznaje. Feniks je to učinio ne zato jer mu je Bog to zapovjedio, nego jer je htio oponašati prve ljude. No, dogodila se nesreća. Kada su Adam i Eva pojeli zabranjeno voće, Bog ih je protjerao iz raja, a anđelu je zapovjedio da s vatrenim mačem čuva ulaz u rajski vrt. U jednom trenutku iz mača je izletjela iskra koja je zapalila feniksa. Anđeli su to doživjeli kao nepravdu i ne samo da su pticu vratili u život, nego su joj udijelili moć neprestanog vraćanja iz smrti u život. Slika feniksa koji se nanovo rađa korištena je u kršćanstvu kao slika uskrsnuća pa se zato često mogao naći kao obilježje uz kršćanske grobove. Klement Rimski, četvrti papa, lijepo je pisao o feniksu kao čudesnom znaku novog života nakon smrti.

No, osim o uskrsnuću i novom životu u vječnosti, ptica feniks govori nam ponešto i o životu, ovom tjelesnom, zemaljskom. Iz naših padova mi se možemo iznova dići. Iz naših promašaja mi možemo ponovno postati oni koji traže i nalaze svoje ciljeve. Iz vlastitih klonulosti sposobni smo otkriti novu snagu kakvu do sada kušali nismo i s tom snagom živjeti život. Da, to je potencijal kojeg u sebi krije svaki čovjek. Zapravo, kad bolje razmislim, upravo se u tim promašajima i padovima i onim malim smrtima prije same smrti dogodi da otkrijemo vlastite potencijale. Otkrijemo da možemo više nego smo mislili da možemo. Otkrijemo da smo snažni iako smo klonuli, da smo nesalomivi iako smo slomljeni. Sve je to zbog tog feniksa u nama.

Valja početi iznova. Valja prikupiti snage i nakon posrnuća odvažno napraviti novi prvi korak. Bude trenutaka kada se čini da je taj novi prvi korak težak. Bude oko nas i onih koji nam govore da nema smisla pokušavati iznova. Ali Bog nije takav. On obećava da će nam dati novo srce i da će u nas udahnuti novi duh. On je onaj koji čini sve novo. On otvara nove putove onima čiji su životi grijehom uništeni. On stare živote probražava. On želi u nama probuditi novu snagu za drugačiji život. On uvijek iznova kaže: „Ustani! Idi!“ On vjeruje u nas. Pitanje je vjerujemo li mi u sebe. Čini se da mnogi ostaju ležati na podu života iako u sebi imaju moć feniksa upravo zato jer ne vjeruju ni Bogu ni sebi.

Imaš li iskustvo da si nakon padova ustao? Prepoznaješ li u sebi snagu da kreneš iznova? Ima li u tebi barem malo svetog prkosa? Sjećaš li se da si bio jači nakon što te život ošamario? Pamti li tvoje tijelo snagu koja se rodila u slabosti? To je tako u životu: ne možeš uvijek biti fit. Ne može tvoje jedino iskustvo biti iskustvo uspjeha i snage. Pomoći će ti ako se okreneš natrag i prepoznaš kako si i do sada znao početi iznova. Iskustva životnih lomova i uspjeha unatoč porazima uče nas nije bio kraj kada se činilo da je kraj. To su velike životne lekcije.

Nije dovoljno da vjeruješ u Boga i Bogu. Potrebno je i da vjeruješ sebi i u sebe. Nije to svetogrđe! Ta Bog vjeruje tebi! Ako nemaš povjerenja u sebe, ti si svoj vlastiti izdajica. Ako nemaš povjerenja u sebe, ti nećeš moći surađivati sa sobom i puzat ćeš životom umjesto da hodaš i trčiš. Zamisli kako je tužno kada Bog vjeruje u tebe, a ti sam ne vjeruješ sebi! Bog te je stvorio da se boriš, da iz padova ustaješ, da se iz poraza hrabar vratiš, da ne odustaješ. On ti je pokazao kako se bori i kako se iznova ustaje. I ne samo to! On je tu da se s tobom i za tebe bori, da te podigne i uvijek iznova ti kaže: „Idi!“

Najljepše što za svoj život možeš učiniti jest da vjeruješ Bogu i sebi i da se pouzdaš u Boga i sebe. Kada ti se čini da te život porazio, da ti ne ide, da su te umorili porazi, to je pravi trenutak da u sebi otkriješ i oživiš feniksa. Uvijek smiješ početi iznova! Nikad nije kasno! Ti to zaslužuješ. Dopusti sebi da budeš snažan. Imaš pravo na to.

Youtube kanal

Instagram

Kolumne