Budi svjetlo, vidiš da je mrak

Jednom davno stari Indijanac svom je unuku ispričao poučnu priču…

–Unutar svakog čovjeka se vodi bitka, poput borbe između dva vuka.

Jedan vuk predstavlja zlo – bijes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, krivicu, grijeh, srdžbu, laž, lažni ponos…

Drugi vuk predstavlja dobro – radost, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, srdačnost, darežljivost, istinu, vjeru…

Mali Indijanac se nakratko zamisli, te ga upita:

–Koji vuk na kraju pobjeđuje?

Stari Indijanac mu na to odgovori:

–Pobjeđuje onaj kojeg hraniš!

Neka ti ovaj ponedjeljak bude novi početak. Da odbaciš svaku ljutnju i srdžbu iz svoga srca, da se okružiš dobrim djelima i još boljim ljudima.

Neka ti ovaj ponedjeljak bude prekretnica kada ćeš sam sebi reći da ima još dobroga u svijetu, i da ćeš to dobro biti ti.

Danas odluči da nećeš mijenjati ljude koji ti ne odgovaraju, nego ćeš im pokazati put kojim se rjeđe ide. Danas nećeš nečiju bol zgužvati kao list papira, jer nije tvoja, nego ćeš je otpuhnuti kao vjetar pokošenu travu. Danas ćeš biti prijatelj.

Naučit ćeš ljude oko sebe kako će hraniti svoje vukove da ih isti ne pojedu. Danas ćeš pružiti ruku koju odavno nisi, jer vidiš da druga strana ne želi.

I odlučit ćeš mijenjati svoju rutinu, jer te ova guši i ne ostavlja ti vremena za život. Jer danas ćeš odlučiti živjeti.

I u tom životu kojeg si odlučio živjeti, naći ćeš mjesto i vrijeme za Boga.

I neka to mjesto bude mirno, a vrijeme neograničeno, i vidjet ćeš kako će ti život biti lijep. Tada ćeš shvatiti da ti samo On nudi mir u srcu kojeg si davno zaključao.

Od danas budi slobodan u izražavanju svojih misli i osjećaja, bez straha šta će drugi misliti. Danas odluči živjeti svoj život da se svidiš Njemu, a ne ljudima oko sebe.

I budi zahvalan. Za svako novo jutro, za svaki novi poklonjeni uzdah. Zahvaljuj za sve što do jučer nisi primjećivao, a što ćeš od danas cijeniti.

Danas je ponedjeljak u kojem ćeš odbaciti sve negativosti kojima sam sebe puniš i koje ti smetaju da napreduješ u dobru koje želiš pokrenuti. I odluči da nećeš pričati o ljudima o kojima ništa ne znaš, jer ne znaš koje su njihove rane zbog kojih su takvi. Nećeš zaključivati o tuđem životu na osnovu priča kojima ne znaš ni početak ni kraj.

I shvati da sve što činiš baca zrake na ljude oko tebe. Baš kao što ogledalo daje odraz, tako i ono što ti činiš daje odraz drugima o tebi. Neka taj odraz od danas bude zasljepljujući.

I zapamti da te svaka tvoja rečenica određuje. Isus je u svome govoru rekao: Tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi.

Danas odluči da će svaka riječ koja iziđe iz tvojih usta biti na Njegovu slavu i za pomoć drugima. Jer ćeš shvatiti kako je važno imati lijepu riječ za drugoga. Time ćeš ne samo obogatiti onoga kojemu je upućena, nego i sebe.

I očistit ćeš svoje srce. Jer ako je posuda od voća prljava, nema koristi u nju stavljati čisto voće. Posuda će ga isprljati. Tako i ti prije nego što počneš u svoje srce unositi pozitivne promjene, najprije ga dobro očisti. Jer samo čistim srcem možeš mijenjati svijet.

I u tom svijetu budi svjetlo. Vidiš da je mrak.

Youtube kanal

Instagram

Kolumne