3.4 C
Međugorje
21.03.2323.

Jer si stvorena za najbolje

Tebi koja sad ovo čitaš, znači da si našla vremena da sjedneš i posvetiš se nečemu u čemu uživaš.  Bravo za tebe. Koliko često to radiš? Ponekad, rijetko kad, svaki dan?

Jesi li i ti ona što zadnja liježeš, a prva ustaješ? I kad ustaneš ne znaš odakle bi počela, iako si sinoć sve završila. Barem si tako mislila.

Jesi li ti ona koja radiš sve ono što se ne vidi? Čistiš, brišeš, dočekuješ, ispraćaš. Grliš, galamiš, smiruješ, ljubiš, oblačiš, miluješ? Jesi li i ti multipraktik žena? Jučer jednom rukom miješam ručak, drugom odvezujem sina od stola, jer je zamislio da je zarobljenik, malo pretjerao u zamišljanju pa se zapetljao. Dok ga odvezujem solim ga po kosi. To je ono što je trebalo ići u ručak. Srećom dovoljno je veliko dijete da ga greškom ne stavim u frižider. Ponekad toliko stresna svakodnevnica da se upitamo zašto? Pa prije je bilo teže, nije bilo aparata u kućanstvu koja su od pomoći kao danas, pa se opet ne sjećam da me je majka solila po glavi.

Jesi li i ti ona koja nekad ne zna gdje veže, gdje razvezuje? Koja svaki dan razmišlja je li sve obavila? Ima li zadaće, je li gotova zadaća, šta je bilo u školi, kakvi su bili u vrtiću, je li vrijeme za vakcinu? Jesu li tene okračale? Ih, mogla bi čitav dan samo ova pitanja pisati. Usput se trudiš da su siti, čisti, pristojni, da pozdrave starije, da slušaju, da su zdravi, jer ako nisu i ti si odmah bolesna.

Kad padne noć i završiš tri obroka, nekoliko užina, nekoliko mašina i robe i suđa, i peglanja i čišćenja i poželiš se posvetiti sebi, shvatiš da ti je glava veličine kružnoga toka i da nemaš snage za sebe. A i sutra je novi dan. Treba to sve iz početka. Podigni papirić, mokri ručnik s poda, stani na lego kockicu, pa u sebi vrisni jer ne smiješ na glas da nekoga ne probudiš. Rasplači se dok praviš ručak jer uvijek možeš reć da je luk ljut i da peče za oči. Zapitaj se zašto neke žene moraju ići u teretane, kad je tebi tvoja kuća kao najveća teretana, s pravim spravama za vježbanje. I ne s jednim trenerom nego s nekoliko njih.

Usput pogledaj koji je datum, je li dospjela rata kredita? Napomeni muža na račun od struje, muško je to, ne pamti nebitno. Ne zaboravi nazvati rodbinu, znaš da se naljute ako nisi redovna.

Kad pođeš po djecu u vrtić ili školu, proviri u izloge trgovina. Radi njih, naravno, ne radi sebe. I odvedi ih kući, nek se umiju, jedu, presvuku, pa ih opet odvedi na trening nogometa,rukometa, plivanja, u glazbenu školu, na engleski jezik, ili bilo koju sekciju koju su te godine odlučili upisati. I kad to sve uradiš i nađeš malo vremena da se izvrneš na kauč od umora ipak nemoj! Jer ako pogledaš gore mogla bi naći paučinu u kutovima ili ne daj Bože zaključiti da je vrijeme za krečenje.

Jesi li i ti kao Marta iz Biblije? „ Brineš se i uznemiruješ zbog mnogo čega, a malo je toga potrebno ili samo jedno.“ ( Luka 1,41 )

Ne zaboravi da te je takvu On stvorio. Dao ti je dvije ruke da s njima radiš pet poslova u isto vrijeme. I da njima grliš. I čuvaš. Dao ti je dva uha da čuješ obje strane, i postupiš po onoj koja je ispravna. Dao ti je dva oka da vidiš što je najbolje i da to najbolje pomnožiš i podijeliš.

Dao ti je glavu da s njome misliš unaprijed i godinama ako treba. I nema veze ako ta glava nekad nešto i zaboravi, nismo rekli da te je napravio savršenu.

I najvažnije, dao ti je srce. Ne vidi se, ako prestane raditi nastaje problem, nije veliko, ali može rasti. I raste i od onih koje si budila, prala im zube, oblačila, nosila, mjerila temperaturu, lagala da je dolazio Djed Božićnjak i Zubić Vila.

Raste od onih kojima si čitala priče za laku noć kad nisi imala snage ni zinuti, a opet si uspjela da zaspu prije tebe. I opet si pokupila sve kockice s poda. I složila. I lutke vratila na svoje mjesto. I pokrila onoga koji je zaspao u dnevnom boravku.

Prekrsti se i reci Bogu hvala. Jer ti je on dao snagu i jučer i danas. I sutra će. Jer si po slici Njegovoj stvorena. I niska i visoka. I mršava i debela. I sposobna i smotana. I smušena, razborita, brza i spora. I više i manje lijepa. I sestra , žena, majka, baka, tetka i susjeda. On te stvorio. Da budeš nasmijana, ljuta, sretna i tužna.  I kakva god bila, daj najbolje od sebe. Jer si stvorena za najbolje.

Youtube kanal

Instagram

Kolumne