Kako mi je magarac promijenio dan

Moja prošla kolumna pisana je u prvom tjednu pojačanih mjera sigurnosti zbog virusa Covid 19. Tada su mnoge tvrtke prestale s radom, djeca su napustila školske klupe i pokrenuta je online nastava. Nadala sam se da će  barem ova biti napisana na terasi nekoga kafića dok mi sunce pada na ekran laptopa. Sunca nema, a ni terase. Još uvijek smo radi osobne sigurnosti u svojim domovima. Nadamo se svi skupa da će sve ovo brzo završiti i da ćemo se vratiti na svoja radna mjesta, da će djeca opet ugrijati svoje školske klupe i da ćemo rođendane slaviti bez straha od pružanja ruke i zagrljaja.

Samom činjenicom da smo ograničenoga kretanja nameće se pitanje kako provodimo dane. Obzirom da smo svi doma, većina nas mama se vrti oko kućanskih poslova koji nikada ne prestaju. No, svi imamo svoje vrijeme odmaranja i opuštanja. Ja svoja jutra započinjem Pozitivnom minutom našega fra Josipa Vlašića na njegovom You Tube kanalu. Čudno je kako shvatite da je samo jedna minuta dovoljna da imate o čemu razmišljati čitav dan. I to o čemu razmišljate možete pretočiti u djela. Toplo preporučujem da njegova jednominutna promišljanja uvrstite u svoj raspored. Minutu sigurno imate.

Prije par dana, fra Josip tako ispriča poučnu priču o magarcu. Sada tu priču neću ovdje prenijeti, pogledajte ju sami. Ali njegova priča me podsjeti na još jednu priču o magarcu koju donosim u nastavku. I magarci nam mogu promijeniti prcepciju, ako niste znali.

Jednog dana u seljakov bunar upadne magarac. Dok je životinja satima sažaljivo njakala, seljak je pokušavao smisliti način kako da spasi magarca. Napokon je odlučio da životinju, budući da je već stara, a bunar ionako suh, nije vrijedno spašavati.

I zato pozove susjede da mu pomognu. Svi zgrabiše lopate i počeše bacati zemlju u bunar. Nakon nekog vremena seljak pogleda u bunar. Bio je silno iznenađen prizorom.

Naime, magarac bi svaku lopatu zemlje otresao sa svojih leđa, te je iskoristio kao stepenicu na koju bi se popeo. Tako je ubrzo bio vrlo blizu vrha. Naposljetku je jednostavno zakoračio preko ruba bunara i sretno iskočio!

U životu ćeš morati pretrpjeti brojne probleme. Tajna tvog uspjeha sastoji se u tome da svaki problem zbaciš sa svojih leđa i iskoristiš ga kao stepenicu da se popneš korak više.

Mnogi od nas su uslijed ove pandemije osjetili lopate i lopate zemlje na svojim leđima. Neki zbog bolesti, straha za zdravlje bližih članova obitelji i svoje osobno, straha od budućnosti i egzistencije gubitkom radnoga mjesta. Na nama je hoćemo li dopustiti da nas ta zemlja zakopa još dublje ili ćemo je kao snalažljivi magarac iz ove priče otresti sa svojih leđa i od nje napraviti stepenice kojima ćemo se izvući iz problema.

Svima vama koji se sada brinete, a znam da vas ima, želim da sve strepnje pretvorite u smiraj.

Želim vam da se ne bojite sutra jer On ima plan za svaki naš dan. Želim vam da svaki dan pronađete onu jednu pozitivnu minutu koja vam može promijeniti život. Želim vam hrabrost i snalažljivost ovoga magarca, koliko god smiješno zvučalo. Otresite zemlju sa svojih leđa, napravite novu stepenicu za bolje sutra.

Bit će još bunara u koje ćete upasti tijekom života, nemojte se udaviti u prvome.

 

 

Youtube kanal

Instagram

Kolumne