Leti ptico, leti!

Neki trgovac uhvati pticu i zatvori je u kavez. Nakon nekog vremena trgovac reče ptici da ide na put u Indiju, koja je bila zemlja porijekla ptice, pa je upita ima li nešto što želi da joj donese s puta. Ptica zatraži od njega da je oslobodi, ali vlasnik je to odbio.

Potom ptica zamoli trgovca da kada bude u Indiji posjeti jednu šumu i da obavijesti ptice koje budu u njoj o njenom zarobljeništvu. Kada je stigao u Indiju trgovac učini kako ga je ptica zamolila – a samo što obznani pticama vijest, jedna ptica, jako slična onoj što je zarobio, padne s drveta i ostade nepomična na zemlji.

Trgovac pomisli da je to sigurno bio neki rođak od njegove ptice pa je umrla zbog velike žalosti za njom. Kada se trgovac vratio kući ptica ga upita donosi li joj lijepu vijest iz Indije, ali joj trgovac reče: “Ne, ali ti donosim lošu vijest – jedan tvoj rođak je umro čim sam mu spomenuo vijest o tvom zarobljeništvu.”

Samo što to trgovac ispričao ptica padne mrtva na dno kaveza. “Vijest o smrti njenog rođaka izazva i njenu smrt” – pomisli trgovac. Potom je uze i stavi na prozor. Istog trena ptica se vrati u život i odleti do najbližeg stabla.

“Sad znaš da je ono što si ti mislio da je katastrofa ustvari lijepa vijest za mene. Pokazao si mi način kako da postupim da bih se oslobodila.” – reče ptica, a zatim odleti daleko, konačno slobodna.

Ova priča o trgovcu i ptici zauzela je najveći prostor ovog izlaganja, jer, prenesenim značenjem čovjek najbolje shvaća. Barem ja jesam. Ali ćemo ovu priču svi drugačije doživjeti. Netko će od nas pomisliti kako je ptica domišljata, trgovac naivan. Neki će pomisliti kako se isplati podnijeti kavez, jer će sloboda biti slađa. Neki su odustali od čitanja čim su shvatili da ptica priča.

Ne treba puno mojih misli dodati. Nije svako zlo zlo samo za sebe, u njemu je sakrivena i prilika za dobro. Nije svaki pad da ostane ožiljak, nego da otreseš koljena i ustaneš.

Nije svaki kavez toliko zatvoren da se ne može pronaći način da se iz njega iziđe. Nitko nije tvoj trgovac, osim ako mu ne dopustiš da bude. Jer kad jednom raširiš krila prema prvom stablu, svako iduće će biti sve bliže. I lakše. Samo maši krilima. Leti ptico, leti!

Ankica Ostojić

Youtube kanal

Instagram

Kolumne