Nije Božić francuska salata

Jeste li znali da je 330. godine određen 25. prosinca kao datum slavljenja Isusova rođendana? I da je pjesmu “Tiha noć” napisao  župnik austrijskog gradića Oberndorfa Joseph Mohr, a uglazbio učitelj Franz Gruber nakon što su se 1818. pokvarile orgulje župne crkve.

Znate li da na svijetu postoji šest gradova i sela koji se zovu Betlehem, a u Betlehemu u kojem se Isus rodio, 11 km od Jeruzalema, danas živi oko 30 000 ljudi. Riječ Betlehem znači “kuća kruha”?

Znate li da je prve jaslice napravio je sv. Franjo Asiški u pećini u talijanskom gradiću Greccio? Bile su to “žive jaslice” jer je Božji siromašak stavio jedno novorođenče između vola i magarca.

Znate li da Finci najiskrenije čekaju božićne blagdane, Rusi najistrošnije, a djeca najradosnije?

A gdje smo mi? Na blistavim ulicama, opijenim mirisnim kolačićima i kuhanim vinom? U tržnim centrima pokošeni konzumerizmom biramo nove nakite jer su stari već viđeni? Na coolinarici tražimo nove recepte da ne ponavljamo lanjske. Pomakni jaslice, one su već viđene, sad su moda orašari i gnomovi. Ma kakvi anđeli kakvi kraljevi, tko još za njih zna.

A u nama propuh. Nespremni za još jedno rođenje Spasitelja, nesretni jer se za Božić nismo pripremali na pravi način. Prespavane zornice, preskočene ispovijedi. Nepružena ruka oprosta prema bližnjemu, iskvareni osmijesi i lažna prijateljstva. Sve je to teret koji svake godine iznova nosimo, a ne znamo ga se osloboditi.

Ne znamo jer još nismo shvatili bit Božića. Nije Božić francuska salata, 100 vrsta kolača kojima ni ime ne znamo, nit je Božić novi stolnjak i kuglica na boru.

Božić je biti prijatelj, biti dobar susjed. Božić je kad ti radnik može živjeti od plaće, i kad brat može računati na tebe.

Božić može biti 365 dana u godini, ako Božić živimo.

Neka vam ovaj Božić bude blagoslovljen mirom u obitelji, zdravom radnom okolinom i dobrim prijateljima. Neka vas božićna ispovijed oslobodi svih tereta koje nosite u srcu da biste u njega mogli primiti Spasitelja koji dolazi.

I neka nam svima božićna milost razgali srca da se odreknemo zloće, sebičnosti, lažnih obećanja i življenja po iskrivljenim vrijednostima.

Neka nas božićne jaslice nauče da je sve prolazno, od bogatstva do zdravlja, i da malenom Spasitelju svakodnevno zahvaljujemo na udjeljenim milostima, na svakom novom jutru i svakoj novoj prilici.

Sretno vam i blagoslovljeno ovo vrijeme priprave za Božić.

Ankica Ostojić

Youtube kanal

Instagram

Kolumne