6.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Otkrij svoju moć!

Moć se definira na različite načine. Jezično, tom riječju označava se „raspolaganje snagom, sposobnošću ili sredstvima potrebnim za obavljanje čega“. Ti imaš više različitih moći. Naučio si se njima služiti. Razvio si ih. Svaka usporedba šepa, ali hajdemo se igrati uspoređivanja. Imati jezik (organ) i biti neurološki zdrav znači imati moć govorenja. Tu moć imali smo od rođenja, ali smo je trebali učiti i razvijati. Kada vidimo malo dijete koje se tek uči izgovarati riječi i sklapati ih u rečenicu shvatimo da smo i mi sami prošli taj proces. Moć govorenja trebalo je otkriti i vježbati. U tomu su nam drugi pomagali.

U Proslovu Ivanovog evanđelja čitamo da su oni koji su primili Isusa primili moć da postanu djeca Božja: „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja“ (Iv 1,11-12). I ova moć se otkriva. I ova se moć uči, kao i svaka druga. Živjeti iz ove moći vježba se. Tragično je spoznati da imam određenu moć, ali da je ne koristim. Tužno je spoznati da kao kršćanin nisam znao da mogu živjeti iz moći koju sam s Isusom primio u svoj život – moć biti dijete Božje!

Je li ti jasno o čemu Ivan govori? Razumiješ li moć koju imaš u sebi? Znadeš li za što te je Isus osposobio? Ako si primio Isusa u svoj život – a jesi: primio si ga u krštenju, primio si ga u pričesti na svakoj svetoj misi, primio si ga u ispovijedi, primio si ga u susretu s čovjekom! – ti si primio moć da živiš kao dijete Božje. Koristiš li tu moć?

Kada je sveti Thomas More bio u zatvoru, ovako je pisao svojoj kćeri: „Budi hrabra, kćeri moja, i ne brini se za išta što mi se dogodi na ovome svijetu. Ništa se ne događa, a da Bog to ne želi. Stoga sam siguran da će sve što se dogodi, makar naizgled bilo loše, uvijek biti ustvari najbolje.“ Eto, to je način kako se živi moć biti dijete Božje. Kada sam dijete Božje i kada živim iz te moći, sposoban sam se s pouzdanje i povjerenjem suočiti sa svim događajima, pa i s onima koji nisu nimalo ugodni. Ponekad sam to sposoban učiniti u vedrini i smirenosti. Ja znam da je Bog moj otac, i to ne bilo kakav otac, nego dobri otac. Ja znam da me je on u ljubavi stvorio, da se u ljubavi brine o meni, da me čuva, da me nikada ne ostavlja i da se ništa ne događa bez njegovog promisla. Ja sam njegovo ljubljeno dijete i u tome pronalazim snagu i ljepotu povjerenja i pouzdanja u Boga.

Isus, kao savršeni čovjek i istinski Sin Božji, pokazao je nam je kako se živi iz te moći. Kao čovjek prošao je kroz strašno iskustvo napastovanja u pustinji. Prošao je i kroz još strašniju agoniju Getsemanija. Proživio je i najstrašniju Očevu odsutnost dok je raspet visio na križu. I sve to je proživio s moću Sina Božjega. To nam je jasno iz onih njegovih divnih riječi predanja izgovorenih u najbolnijem trenutku njegovog života: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“

Ovu moć možeš i ti vježbati. Iz ove moći i to možeš živjeti. Primio se je. Darovana ti je. Uči se živjeti iz moći djeteta Božjeg. Upravo to si postao kada si stvoren, ali u tomu možeš sve više rasti. Vjerojatno ćeš i ti morati proći kroz iskustva kušnji i padova. Ne boj se! Vraćaj se svojoj biti. Vraćaj se svojoj moći. Sve više i više otkrivaj svoju moć i odlučuj se živjeti iz nje. Da, upravo to je presudno: voljno se odluči da ćeš živjeti iz moći da si dijete Božje!

Za kraj, evo ti i jedna molitva koja je moljena upravo iz te moći. Ja je jako volim i često je molim. Volim je podijeliti i s drugima. To sada i činim. I želim i tebi i sebi da u novoj godini sve više otvoriš svoj život Isusu i da sve više otkrivaš moć koju s njim primaš – moć da živiš kao dijete Božje. Vjerujem da je to put koji će nas dovesti do više nutarnjeg mira.

Oče moj, predajem se Tebi, čini sa mnom što hoćeš. Što god učinio, hvala Ti. Spreman sam na sve, primam sve samo da se Tvoja volja ispuni na meni i na svim Tvojim stvorenjima. Bože moj, ne želim ništa drugo. Stavljam svoj život u Tvoje ruke. Tebi ga  darujem, Bože moj, svom ljubavlju svoga srca jer Te ljubim i ta ljubav traži da Ti se darujem, da se potpuno predam u Tvoje ruke s neizmjernim povjerenjem jer Ti si moj Otac! (Mali brat Karlo od Isusa – Bl. Charles de Foucauld)

Fra Josip Vlašić

Youtube kanal

Instagram

Kolumne