12.2 C
Međugorje
28.02.2121.

MAJČINSKO LICE BOŽJE

Interdisciplinarni ogled o ženskosti i njezinu vjerskome značenju

O autoru

Leonardo Boff rođen je 1938. u Concordiji, u Brazilu. Filozofiju i teologiju studirao je u Curtibi, Petropolisu i Münchenu, gdje je i doktorirao. Danas je profesor etike i teologije u Rio de Janeiru.

 

O knjizi

Leonardo Boff pokušava teološki rehabilitirati nešto, što je dugo vremena bilo gurnuto u stranu, čak potisnuto, a što je živjelo u podrumskim prostorijama kršćanstva i izražavalo se u više ili manje pravovjernim oblicima „pučke pobožnosti“ ili štovanja u malim skupinama, koje je Crkva više ili manje podnosila; pokušava rehabilitirati nešto što je nekad posjedovalo, a i danas posjeduje, veliku vitalnost. To je ženskost i vjersko značenje ženskosti.

U prvom nam dijelu nudi empirijsku, filozofsku i teološku analizu onoga što naziva „ženskost“. Budući da je kršćanska vjera vjersko tumačenje povijesti te da se teologija, kao razmišljanje o vjeri, odnosi na povijesna događanja, autor polazi od konkretne povijesne osobe Marije iz Nazareta, kako bi došao do sistematsko-teološkog prikaza. Time otvara lepezu marioloških tvrdnji, od one o „bezgrješnom začeću“, koja je klasična dogmatska tvrdnja, pa sve do Marije kao „proročice i osloboditeljice“, što je vrlo suvremena postavka.

Izložiti ono što je teološki shvatljivo još uvijek ne znači da se uzelo u obzir ljudsku potrebu za štovanjem i za ritualima, kao ni čovjekov odnos prema otajstvu. Zato autor u zaključnom dijelu razmišlja o značenju i o temeljnim likovima mitskog i simboličkog govora o ženskosti i o Mariji.

Boffova mariološka teza ponekom će čitatelju biti neobična ili nezadovoljavajuća (autor je spreman čuti kritiku) – ali knjiga u cjelini jasno pokazuje da želi ispuniti prazninu i upozoriti na nedostatke u našem teološkom razmišljanju i crkvenom životu kad je riječ o uvažavanju ženskosti. Boff želi aktualizirati jednu zaboravljenu i potisnutu dimenziju stvarnosti i vratiti ju u središte teološkoga razmišljanja.

 

Iz pera autora

Čovjek, to je biti i moći biti, ono spoznato i ono nespoznato, ono odgonetnuto i ono tajanstveno. Čovjek je ono jasno i ono istraženo, on je misao, riječ, red i sustav. Ali ne samo to. On je istodobno i šutnja koja sadrži riječ, tama iz koje sjaji svjetlo, kaos iz kojega sve nastaje i tajna koju se uvijek može istraživati, ali kojoj se nikada ne može oduzeti njezina tajanstvenost.

Muško i žensko u čovjeku su očitovanje egzistencijalne dijalektike. Ženskost, koja kao dimenzija postoji u svakom muškarcu-čovjeku i u svakoj ženi-čovjeku, izražava jedan pol ljudskoga: tamu, tajnu, dubinu, noć, smrt, usmjerenost prema unutra, zemlju, osjećaj, spremnost za prihvaćanje, snagu za donošenje života, vitalnost. Muškost, naprotiv, izražava u muškarcu-čovjeku i u ženi-čovjeku onaj drugi pol ljudskoga: svjetlo, sunce, impuls, sposobnost pokrenuti stvari, red, usmjerenost prema van, objektivnost i razum.

U mušku dimenziju muškarca-čovjeka i žene-čovjeka spada pokret prema promjeni, prema ofanzivi, prema transcendenciji, prema jasnoći koja razlikuje i razdvaja, kao i sposobnost stvaranja reda i planiranja budućnosti. Ženska crta u muškarcu-čovjeku i u ženi-čovjeku je mirnoća, ustrajnost, tama koja potiče na znatiželju i istraživanje, imanentnost i nostalgija za prošlošću.

Ženskost znači izvor života, a muškost već probuđeni i razvijeni život; u ženskome stanuje snaga životne punine, u muškome sposobnost za organiziranje i vladanje; žensko stoji za smirenost i očuvanje, muško za osvajanje i stjecanje; žensko se bori na defanzivan, a muško na ofanzivan način.

Tajna ženskosti nije zastrašujuća, ženskost znači sigurnost i nježnost. Da, to nije toliko problem, koliko istinska tajna. Probleme se može riješiti. Kad su jednom riješeni – više ih nema. Tajne nemaju rješenja. Što se dublje prodire u neku tajnu, to više ona izaziva ljudski razum. Tajna nije mračna nego svijetla, ona je svjetlo koje zaziva svjetlo. Zato se možemo uvijek iznova udubljivati u tajnu ženskosti. Svaki naraštaj daje svoj doprinos u osvjetljivanju te tajne. Zato govorimo o radikalno ženskome. Ono ima strukturu korijena i izvora i povezano je s krajnjim korijenom i krajnjim izvorom.

 

Teme

UVOD: ŽENSKOST I TEOLOGIJA
PRVI DIO: PROBLEM. ŽENSKOST I MARIOLOGIJA
I. Ženskost kao strukturirajuće načelo mariologije
DRUGI DIO: ANALIZA. ŽENSKOST U SUKOBU INTERPRETACIJA
II. Temeljne preprjeke za razumijevanje ženskosti
III. Ženskost – analitički pristup
IV. Ženskost – filozofsko razmišljanje
V. Ženskost – teološka meditacija
TREĆI DIO: POVIJEST. MIRJAM – MARIJA
VI. Marija kao povijesna Mirjam iz Nazareta
ČETVRTI DIO: TEOLOGIJA. MARIJA – ŽENA VJERE
Uvod: Božja gramatika
VII. Bezgrješno začeće – vrhunac čovječanstva
VIII. Marijino trajno djevičanstvo– početak obogotvorena čovječanstva
IX. Marijino ljudsko i božansko majčinstvo
X. Marijino buđenje i uznesenje na nebo
XI. Marijina solidarnost i univerzalno posredništvo
XII. Marija – proročica i osloboditeljica
PETI DIO: MITOLOGIJA. MARIJA – HRAM DUHA, NOVA EVA
XIII. Mit u sukobu interpretacija
XIV. Marija u jeziku mitova
XV. Simboličko-egzistencijalni sadržaj marijanskih dogmi
ZAVRŠETAK. RADIKALNA ŽENSKOST

 

Nakladnik: ICMM
Autor: Leonardo Boff
Jezik: Hrvatski
Jezik izvornika: Njemački
Prevoditelj: Lidija Paris
Godina izdanja: 2017.
Format: 205 x 135
Uvez: Meki
Broj stranica: 240

Youtube kanal

Instagram

[instagram-feed]

Kolumne

Mit o kreativnom neredu

Sjećam se da sam u sjemeništu, u srednjoj školi, kod jednog kolege na radnom stolu vidio ispisanu latinsku poslovicu: „Serva ordinem et ordo servabit...

Dan ružičastih majica

Kada je Chuck McNeill iz Kanade, za prvi dan nastave devetoga razreda odjenuo ružičastu majicu, sigurno nije znao da će pokrenuti inicijativu za borbu...

Zar se ne sjećate?

U ono vrijeme; učenici zaboraviše sa sobom ponijeti kruha, imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: -„Pazite, čuvajte se kvasca farizejskoga i...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...