MOLITE ZAJEDNO RADOSNA SRCA

Autor:

fra Slavko Barbarić

O autoru

Fra Slavko Barbarić, OFM, rođen 1946. u Dragićini u blizini Međugorja, svećenički je red primio 1971. Filozofiju i teologiju studirao je u Sarajevu i Schwazu, a 1973. magistrirao je u Grazu (Austrija). Doktorat iz pastoralne teologije postigao je 1982. u Freiburgu (Njemačka).

U siječnju 1982. počeo je raditi s hodočasnicima u Međugorju, gdje je vodio duhovne vježbe i seminare. Širom svijeta držao je predavanja o međugorskim događanjima. Autor je brojnih tekstova i knjiga o međugorskoj duhovnosti koji su prevedeni na dvadesetak jezika.

Fra Slavko je preminuo na Križevcu u petak, 24. studenoga 2000. u 15.30, po završetku molitve Križnoga puta sa župljanima i hodočasnicima.

 

O knjizi

Čitatelj se može obradovati posebnoj pozornosti koju fra Slavko Barbarić u ovoj knjizi posvećuje jednomu elementu koji nije bio obrađivan u njegovim prethodnim djelima: molitvenomu hodu molitvenih skupina koje su nastale na Gospin poticaj.

Međugorske hodočasnike posve spontano i prirodno privlače vidioci koji imaju Gospina ukazanja. Ako ništa ne znaju o „vidjelicama srca“, odnosno o Jeleni Vasilj koja je u prosincu 1982. počela imati iskustvo unutarnjega govora (locutio cordis), propuštaju jednu komplementarnu i važnu dimenziju Marijine pedagogije u Međugorju.

Taj „unutarnji govor“ omogućio je razvitak novoga elementa u Gospinoj školi: unutarnje molitve, dubljega poznavanja Božje riječi, slobodnijega razvitka tradicionalnih molitava. Gospa je, primjerice, Jelenu naučila moliti „Isusovu krunicu“ koja se sastoji od razmatranja nekih dijelova Novoga zavjeta koje ne nalazimo u tradicionalnoj Gospinoj krunici, te od ponavljanja OčenašaSlavaocu, ali bez Zdravomarije. To je poziv na razmatranje Kristova života, poziv na slobodno razvijanje molitve unutar onoga što nas tradicija već stoljećima uči. Čini se kao da Marija u Međugorju otvara dva krila jedne te iste slike kako bi odgovorila na očekivanja i potrebe svih vjernika, neovisno o njihovu podrijetlu, razini obrazovanja, duhovnim sklonostima. Za one koji su već učinili prve korake u molitvenome životu i koji žele ići dalje, Marija nudi školu unutarnje molitve koja se sastoji od osluškivanja, unutarnje pozornosti i želje za unutarnjom tišinom, kako bi mogli primiti „osobnu poruku“, odgovor na osobna pitanja, koji može doći samo u molitvi i po milosti Duha Svetoga. Ova bi nam dimenzija Međugorja trebala biti bliska, budući da će ukazanja u užem smislu riječi uvijek biti rijetka, dok je svaki kršćanin pozvan da osluškuje Boga kako bi čuo njegov glas koji govori u srcu koje je pročišćeno, smireno, otvoreno i raspoloživo.

 

Iz pera autora

Svrha je i cilj ove knjige da svima koji su se osobno, obiteljski ili u skupini odazvali Gospinu pozivu pomogne shvatiti značenje Gospinih poziva te da pojedincima, obiteljima i molitvenim skupinama pomogne djelovati i rasti, ispravno se odgajajući u Gospinu duhu.

Najveća milost koja se dobiva u Međugorju nije spoznaja da treba moliti, nego konkretna volja za molitvom i stvarna želja da se odgovori na Gospin poziv. Tek se kroz molitvu, ako se na poziv odgovori, može dogoditi ono što je Gospin glavni cilj: mir između Boga i ljudi i mir među ljudima.

Osim toga, knjiga želi prikazati povijest i razvoj te Gospinu metodologiju i pedagogiju koju je u svojim porukama izrekla. Želja je ove knjige, također, pomoći svim moliteljima i molitvenim skupinama da izbjegnu opasnosti koje na njih vrebaju i da iskoriste sve prednosti koje se pružaju zajedničkom molitvom.

Uz prethodno, u knjizi ćete naći i konkretne prijedloge kako organizirati molitvu i kako zajedno moliti.

Ipak je najvažnija činjenica to da se po međugorskim događanjima mnogi rado odazivaju na poziv molitve te postaju vrijedni i vjerni učenici molitve. To je najveća milost u Međugorju. Poruke i pozivi u sebi ne donose ništa novo, ali je nova i snažna motivacija i iskustvo u molitvi. To je smisao i snaga međugorskih događanja. Da nitko nije odgovorio na poziv na molitvu, sve bi poruke i događanja izgubili svoj smisao upravo zato što u porukama nema ništa novo, zato što je sve dobro poznato.

Tebi, koji budeš čitao ovu knjigu, želim da osjetiš duboku želju za molitvom i da tu želju ostvariš na osobnome planu te na razini obitelji i molitvene skupine.

Teme

Moliti s Kraljicom mira
Molitva u obitelji
Molitvene skupine
Molitva za nevjernike


Nakladnik:
ICMM
Autor: fra Slavko Barbarić
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: 2019.
Format: 195 x 120
Uvez: Meki
Broj stranica: 144

Youtube kanal

Instagram

[instagram-feed]

Kolumne