SLAVITE MISU SRCEM

Autor:

fra Slavko Barbarić

O autoru

Fra Slavko Barbarić, OFM, rođen 1946. u Dragićini u blizini Međugorja, svećenički je red primio 1971. Filozofiju i teologiju studirao je u Sarajevu i Schwazu, a 1973. magistrirao je u Grazu (Austrija). Doktorat iz pastoralne teologije postigao je 1982. u Freiburgu (Njemačka).

U siječnju 1982. počeo je raditi s hodočasnicima u Međugorju, gdje je vodio duhovne vježbe i seminare. Širom svijeta držao je predavanja o međugorskim događanjima. Autor je brojnih tekstova i knjiga o međugorskoj duhovnosti koji su prevedeni na dvadesetak jezika.

Fra Slavko je preminuo na Križevcu u petak, 24. studenoga 2000. u 15.30, po završetku molitve Križnoga puta sa župljanima i hodočasnicima.

 

O knjizi

Slaviti svetu misu, sudjelovati u euharistijskoj žrtvi znači biti u najljepšoj životnoj školi. Tu se, naime, uči kako se živi i kako se umire, zašto treba živjeti i kako treba umirati. Tu se uče ono prijateljstvo i ljubav što daju čovjeku snagu da ljubi, a da ne očekuje ljudski odgovor, da prašta i kad njemu drugi ne praštaju, da bude milosrdan u ovome nemilosrdnom svijetu, da se s ljubavlju razdaje za prijatelje i neprijatelje. Sudjelujući u misnoj žrtvi, čovjek pojedinac uskrsava na novi život, postaje kruh života te svjetlo i put u ovome svijetu. Sudjelujući u misnoj žrtvi, čovjek ozdravlja da bi donosio zdravlje, posvećuje se da bi pozivao na posvećenje. Dobiva zadaću da ide i donosi mir. Zato se i kaže: „Idi u miru!“

Sudjelujući na misi, čovjek, skrhan zlom i grijehom te sputan okovima smrti, ustaje na novi život radosti, zajedništva s Bogom i s ljudima. Dolazi umoran, a vraća se odmoran. Dolazi kakav jest, a vraća se kakav može biti te dobiva snagu da takav i ostane. Sudjelujući u misi, čovjek postaje euharistijski čovjek, zahvalan i spreman u jednostavnosti ljubavi i predanja surađivati s Bogom i s ljudima na stvaranju novoga svijeta.

 

Iz pera autora

Ova je knjižica nastala iz iskustava koje sam kao svećenik smio doživljavati u Međugorju. S jedne sam strane uvidio neiscrpno duhovno nadahnuće koje dolazi iz euharistijskih slavlja na koja sam se osobno „morao“ pripremati molitvom i razmišljanjima, a s druge pogibelj za mnoge svećenike, redovnike, redovnice i vjernike koji – bez priprave za misu i bez zahvale nakon mise – lako mogu potpuno promašiti susret s Kristom i svetu misu pretvoriti u dužnost koja se mora obaviti, bilo to svakodnevno, bilo nedjeljno.

Iz onoga što u ovoj knjižici slijedi, dragi čitatelju i molitelju, nadam se da ćeš moći osjetiti ono što je Marija, majka euharistije, odlučila naučiti sve nas, a to je da neprestano rastemo u požrtvovnoj ljubavi hraneći se na nepresušnome vrelu božanske euharistijske ljubavi. To je zapravo ona ljubav koja je jedina sposobna učiniti nas ljudima mira. Jer mir je moguć samo tamo gdje i kada ljudi budu sposobni bez ikakvih uvjeta darivati svoj život za druge kao što to čini Krist, veliki svećenik. Euharistija znači biti sposoban prihvatiti božanski dar i božanski se darivati.

 

Teme

Biblija odgaja za euharistiju
Gospine poruke i euharistija
Slaviti misu srcem
Neka vaš život bude misa
Molitve prije i poslije mise
Euharistijski hvalospjevi

Nakladnik: ICMM
Autor: fra Slavko Barbarić
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: 2017.
Format: 195 x 120
Uvez: Meki
Broj stranica: 168

Youtube kanal

Instagram

[instagram-feed]

Kolumne