700 emisija „Oaza života“ i još više obiteljskih tema

Radiopostaja Mir Međugorje emitirala je 700 emisija obiteljskih tema „Oaza života“. Tjedana 700, a tema i sugovornika još više jer je nerijetko u emisijama bilo govora o više tema, odnosno razgovora s više gostiju.

Prva Oaza života emitirana je 20. rujna 2002. godine. Obradila je temu donorstva. Trajala je 45 minuta, emitirana je petkom gotovo 5 godina te reprizirana ponedjeljkom ujutro u 8.15 sati. Danas se Oaza života emitira četvrtkom u 16 sati i 15 minuta.

”Svaka je emisija nova stvarnost života u obitelji, novi izazov sa zajedničkom nakanom da netko čuje odgovor na svoje pitanje, putokaz razvezivanja zamršenih čvorova, jer uvijek i o svim temama govore stručnjaci iz različitih područja života. Emisija je iznjedrila i neke vrijedne akcije, primjerice „Za život“ već u drugoj godini emitiranja, kada smo gotovo osnovali udrugu brojnih obitelji u BiH. Imali smo blagoslov našega kardinala, sve pripremljeno, no kao plod zalaganja ostala je ipak samo veza nekih brojnih obitelji s onima koji su ih odlučili pomoći. U nekim je slučajevima sve ostalo na jednokratnoj pomoći, a u nekim na trajnom prijateljstvu gdje su možda više dali molitvom oni koji „nemaju“, nego dobili od onih koji „imaju“, a zajednički im je dobitak višegodišnje prijateljstvo. Bilo je i raznih nagradnih natječaja i drugih „opipljivih“ akcija koje emisiju osvježe budnošću, ne dopuštaju da se uspava kroz tolike godine”, kazala nam je Višnja Spajić i dodala kako najdražeg gosta kroz ovih 700 emisija ne može izdvojiti.

”Kako reći da mi je ova majka draža od one, onaj psiholog od ovoga teologa, brojna obitelj s 15 djece, u koju sam otišla radi snimanja emisije, od one s 8 djece koju sam posjetila s jednakom ljubavlju i istim ciljem promoviranja života. Ne mogu se odlučiti je li mi draže praćenje 1. Nacionalnog dana obitelji u Zagrebu, kojemu je nazočio papa Benedikt XVI. od onoga u Solinu održanoga 7 godina kasnije. Ili praćenje Obiteljskih dan na Kupresu zadnje nedjelje u srpnju… Ovdje bih mogla izdvojiti izvrsnu suradnju s mons. Markom Semrenom, predsjednikom Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, ali i s mons. Matom Uzinićem, predsjednikom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj te dr. Petrom Krešimirom Hodžićem, voditeljem Ureda HBK za brak i obitelj. Sada u sjećanje dolaze imena pr. p. Jure Bosančića, DI, koji je preko 40 godina organizirao vrhunski višednevni program Obiteljske ljetne škole u Zagrebu (Bog mu dao pokoj vječni). Mogu spomenuti i voditeljicu obiteljskih susreta u Dalmaciji dr. Danijelu De Micheli Vitturi, ali trebala bih i brojne druge – 700 emisija, više od 700 imena” govori nam Višnja, a kada već ne može izdvojiti najdražeg gosta pitamo je može li najdražu emisiju?

”Na ovo sam pitanje zapravo već odgovorila odgovarajući na prethodno pitanje. No mogu dodati da uvijek radim nove emisije, ponavljam ih samo kada sam odsutna zbog bolesti, što je rijetko. Pa mogu i ovo reći – katkad se ražalostim kada dugo ostanem radeći emisiju uz redoviti program i pomislim na vlastitu obitelj koja me jednako treba. Tada se zapitam komu radim, vidi li i vrednuje li netko taj trud? A onda, kada čujem zahvalu za određenu temu ili pohvalu emisije, dobijem novu snagu. Naglasit ću da ne mogu nasjesti na laskanje jer sam sama sebi najozbiljniji kritičar. Ipak bih voljela da imamo neke nagradne natječaje da netko nekada pogleda na naša novinarska ostvarenja i to vrednuje”, govori nam Višnja, a kroz ovih 18 godina i 700 emisija izmijenilo se i mnogo gostiju i mnogo tema pa smo našu kolegicu za kraj upitali koliko su se kroz ovih 18 godina promijenile teme kojima se emisija bavi i može li se iz toga zaključiti napredujemo li, ili nazadujemo kao društvo?

”Mnoge su obiteljske teme svevremene, trajno aktualne i zanimljive. Od teme začeća, koja je danas zbog brojnih brakova bez djece možda dobila novu aktualnost, preko rođenja, odgoja, adolescencije, do mladalačkih veza, čistog hodanja, braka, koji nije samo pojam pod koji se sada želi uključiti i neprirodna zajednica, nego je trajni izazov zajedništva koje treba njegovati i čuvati. A tu su i teme zdravlja i hendikepa, zlostavljanja…

Uvijek su posebno zanimljiva svjedočanstva odnosno bogata iskustva života, što potvrđuje i najavna rečenica emisije „Ništa od onoga što činimo ne raspline se u vječnosti, sve sazri u svoje vrijeme i donese plod u određenom trenutku“.

A napredujemo li ili nazadujemo kao društvo, dobro je pitanje uz govor o obitelji, koja je i dalje po definiciji osnovna stanica društva. Pojmovima napredno i nazadno možda bi danas trebalo dodati i pojam nastrano. Jasno je na što se odnosi. Istospolne zajednice nisu brak. Hvala Bogu da su zauzeti laici u Hrvatskoj ustavom zaštitili taj pojam kao zajednicu žene i miškarca. U Mađarskoj su ovih dana također referendumom izborili da su roditelji mama – žena i tata – muškarac.

Samo spomenute činjenice dovoljno govore o udaru na obitelj. A Gospa je fatimskoj vidjelici Luciji rekla upravo to – da će se posljednja bitka Gospodina i sotone voditi za brak i obitelj”, kazala je Višnja Spajić urednica emisije Oaza života na radiopostaji Mir Međugorje naglašavajući kako je ”zahvalna Gospodinu za povjerenu mi emisiju i svih tih 700 tjedana truda”.

 

Kolegici Višnji Spajić čestitamo na ovom jubileju i želimo još puno dobrih emisija, donosimo vam i jubilarnu 700. Oazu života.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne