Apostolsko pismo pape Franje o božićnim jaslicama

Papa Franjo napisao je apostolsko pismo o značaju i važnosti božićnih jaslica, koji je potpisao prilikom posjeta, 1. prosinca 2019. u talijanski grad Greccio.

Pod nazivom „Admirable signum“, odnosno „Očaravajuća slika“, papa Franjo je predao svoje pismo u Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo Asiški napravio prve jaslice 1223. Papa navodi da se naziv pisma odnosi na očaravajuću sliku božićnih jaslica – „Prikaz Isusova rođenja je u sebi jednostavno i radosno navještenje otajstva utjelovljenja Božjega sina“, piše Vatican News.

Usporedio je prikaz jaslica s živim Evanđeljem. Razmatranje o priči o Božiću je poput polaska na duhovno putovanje: „privučen poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom“. Toliko je velika Njegova ljubav prema nama da je „On postao jedan od nas, kako bismo zauzvrat mi možda postali jedno s Njim“, napisao je papa Franjo.

Papa je naglasio kako se nada da će ovo pismo biti poticaj da se u obiteljima, ali i na radnim mjestima, školama, bolnicama, zatvorima i gradskim trgovima održi tradicija postavljanja jaslica. Čak i ako se ta tradicija izgubila, „uvijek se može iznova otkriti i oživjeti“, istaknuo je.

U pismu se papa Franjo prisjeća i samog podrijetla jaslica kako je preneseno u evanđeljima. Prikaz Isusova rođenja „poziv je na promišljanje o brojnim otajstvima o Isusovom životu i približava ih našim osobnim životima“, napisao je.

Također se vratio i na prikaz prvih jaslica, kada je sv. Franjo u Grecciu prepoznao prizore Betlehema. Naglasio je kako ta jednostavna evangelizacija sv. Franje i danas nudi „jednostavan, ali i autentičan način prikazivanja ljepote naše vjere“.

Jaslice su taktilan način kako možemo doživjeti nježnu Božju ljubav – tada možemo i sami vidjeti u kakvom se siromaštvu rodio Sin Božji. Prisutnost siromašnih i poniznih podsjetnik je da je „Bog postao čovjekom radi onih koji najviše osjećaju potrebu Njegove ljubavi i koji Ga mole da im bude blizak“. Isus u jaslama na krotak, no istovremeno moćan način svjedoči o potrebi da se preko dijeljenja sa siromasima preobrazi svijet u kojemu nitko nije isključen ni marginaliziran.

Papa Franjo u pismu razmatra o svakom elementu koji čini prikaz jaslica. Čak i oni koji naizgled nemaju veze s izvještajima iz evanđelja, poput pekara, glazbenika, žena koje nose vodu ili djeca koja se igraju „progovaraju o svakodnevnoj svetosti, o radosti u izvršavanju običnih stvari na nevjerojatan način“, zaključio je.

Na koncu, božićne su jaslice podsjetnik „naše dužnosti da dijelimo ovo iskustvo s našom djecom i unucima“, naglasio je papa Franjo, podsjećajući da je bit jaslica da nam osobno progovaraju, a ne u tome kako su one posložene. „U svakoj fazi našega života, one nas uče kako razmatrati o Isusu, kako iskusiti Božju ljubav za nas, kako osjećati i vjerovati da je Bog s nama i da smo mi s Njim“, zaključuje papa Franjo, prenosi KTA BK BiH.

Poslije večernje svete mise na Badnji dan u Međugorju bit će uprizorene žive jaslice zajednice Cenacolo, kao i na blagdan Nevine dječice, također nakon večernje svete mise, kao i posljednjeg dana ove godine nakon večernje svete mise, a prije molitvenog bdijenja.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne