Apostolsko pismo pape Franje u povodu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima

U Vatikanu je danas (30. rujna) objavljeno apostolsko pismo pape Franje „Sacrae Scripturae affectus“ povodom 1600. obljetnice smrti svetoga Jeronima.

Ljubav prema Svetome Pismu, „živa i nježna ljubav“ prema napisanoj Božjoj riječi: to je nasljeđe koje je sveti Jeronim svojim životom i djelima ostavio Crkvi u baštinu, ističe Papa u svome pismu.

Sveti Otac u pismu za svetog Jeronima kaže da je „izvanredna ličnost u povijesti Crkve“ koju je resila „neizmjerna ljubav prema Kristu“. Ta se ljubav slijevala, poput velike rijeke iz koje se granaju bezbrojni potoci, u njegovo neumorno djelovanje kao učenjaka, prevoditelja i egzegete. Jeronimovo duboko poznavanje Svetog pisma, strast kojom je širio svetopisamska učenja, njegova vještina u tumačenju biblijskih tekstova, njegova gorljiva i kadikad oštra obrana kršćanske istine, njegova askeza i nepopustljiva pustinjačka stega, njegova stručnost kao velikodušnog i osjetljivog duhovnog vođe – sve to čini, šesnaest stoljeća nakon njegove smrti, svetoga Jeronima likom koji je silno aktualan za nas kršćane 21. stoljeća, ističe se u apostolskom pismu.

Tim povodom papa Franjo je na kraju opće audijencije uputio i apel.

”Danas sam potpisao apostolsko pismo “Sacrae Scripturae affectus” o 1600.-toj obljetnici smrti svetoga Jeronima. Neka primjer toga velikog crkvenog naučitelja i oca, koji je Bibliju stavio u središte svoga života, pobudi u svima obnovljenu ljubav prema Svetome Pismu i želju da živimo u osobnom dijalogu s Božjom riječju”, poručio je Papa u apelu, prenosi IKA.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne