Bogoslovi iz Konga na studiju u Zagrebu: Ako treba ostati u Hercegovini, spremni smo

Svjetski misijski dan ove će se godine slaviti u nedjelju 18. listopada 2020. pod geslom ”Evo me, mene pošalji!”

Tim povodom, naša kolegica Antonija Bubalo nedavno je u zagrebačkoj Dubravi, u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije Bezgrješnog začeća BDM, razgovarala s dvojicom bogoslova iz Konga, fra Oscarom Mujumbe Safari i fra Juniorom Mwamba Ngongom.

”Jednoga dana vidio sam jednoga svećenika koji je došao slaviti misu. Kada sam ga vidio bio sam jako dirnut i rekao sebi da ga moram pitati: ‘Kojoj zajednici pripada?’. Pitao sam ga i on mi je odgovorio da je franjevac i rekao sam mu da i ja želim biti. On mi je rekao: ‘Ako želiš redovito dolazi na misu moliti, a onda slijedi novi koraci, postulatura, studij…’, kazao nam je fra Junior Mwamba Ngongo, koji je prihvatio poziv i stigao na studij u Zagreb.

”Čuo sam o Hrvatskoj, ali nisam znao gdje se nalazi, ali provincijali su odlučili da dođemo ovdje. Obavijestili su me da trebam doći u Hrvatsku kako bi nastavio teološki studij i rado sam prihvatio. Mentalitet je potpuno drugačiji, ali to je kulturno i duhovno bogatstvo. Lijepo smo primljeni i voljeni, narod nas dobro gleda”, kazao je fra Oscar Mujumbe Safari.

”Ako bude potrebno ostati ovdje, ja sam spreman. Zato sam i stigao ovdje kao misionar. Ako provincijal kaže da ostanem, ja sam spreman ostati”, kazali su nam ovi bogoslovi, budući misionari.

I fra Oscar Mujumbe Safari i fra Junior Mwamba Ngongo istaknuli su kako im je bilo jako teško naučiti hrvatski jezik, a kako su ga svladali poslušajte u audiozapisu i doznajte što su još Antoniji rekli o životu u Kongu, o našim misionarima koji tamo djeluju, o životu u Hrvatskoj, kako su se prilagodili na različitu kulturu…

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne