Branko Medak: Kad izgubimo ognjište, obitelj i vjeru, naš život neće imati smisla

Tema druge emisije Sitan kamen do kamena je Čuvarice ognjišta. Čuvarice ognjišta, naše majke, bake, te plemenite dobre duše koje su stoljećima dojile ovaj narod hrabrošću i snagom. U najtežim vremenima snažno nosile hrvatski identitet i očuvale vjeru.

Naše bake su odgajale teškim i požrtvovnim primjerom, ne slatkim riječima i lijepim željama.  One su znale zasukati rukave, raditi  i moliti…

Bilo je to autentično svjedočenje vjere. Vjere koja nije poznavala sve zakone i sva pisma ali poznavala je ljubav i milosrđe, bila je pravedna i istinita. Vjere koja se čitala iz Muke Gospodinove koja se štovala, ne jednoga dana u tjednu, nego cijelu godinu. Iz Muke Gospodinove primali su mudrost iskrene, ne hinjene, ljubavi koja je spremna poginuti za bližnjega. I ginulo se, patilo se… i slijedilo se Krista na njegovu križnomu putu svih 40 korizmenih dana, bez drugih pjesama, bez drugih uživanja. Nisu one čitale, nisu imale iz čega čitati, osim iz Gospina plača i ružarja. I bilo je dovoljno i bilo je življeno. Učile su od Marije koja je boli nosila svoje s Isusom uz križni put,, i nosile su teška bremena vremena. Gubile su djecu i muževe, ali vjeru nisu. I ona ih je spasila i ona ih je nosila.

U današnjoj emisiji ugostili smo obitelj Medak iz Metkovića, jednu mladu obitelj koja je utopljena u tradiciju našega naroda. Otac ove mlade obitelj Branko svjedoči o svom teškom životu, ali i snazi koju je za njega crpio iz tradicije. Naravno obzirom kako je Branko izvrstan pučki pjevač otpjevao nam je par tradicijskih pjesama.

”Onoga trenutka kad sve naše bake umru i kada iz svojih ruke ispuste krunicu da na ovom svijetu više nećemo živjeti, ni životariti, nego će biti neki robotski sistem. I sve smo bliže tome. Žena, bake su čuvarice blaga koje prenose mlađima. Žene, bake, mame, čuvarice su ognjišta, čuvarice su obitelji. Dok imamo ognjište, dok imamo obitelj i našu vjeru imamo sve. Onog trena kad izgubimo te tri komponente, onda naš život na ovom svijetu više neće imati smisla”, kazao nam je Branko Medak, a cijelu emisiju Sitan kamen do kamena koju uređuje i vodi Vedran Vidović možete poslušati na našem youtube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne