Bivši papin gardist don Ivan Šarić: Volim vjeru i vojsku pa sam postao Kristov vojnik

Volim svoju vjeru, volim za nju živjeti, kao vojnik za svoju državu, i onda sam sebi rekao: “Ako volim svoju vjeru, a volim biti vojnik, mogao bih biti, kao svećenik, Kristov vojnik”, i tako sam prihvatio svoj poziv

Na svetkovinu Blagovijesti, u švicarskom gradu St. Gallenu za svećenika je zaređen nekadašnji član Papinske švicarske garde, 32-godišnji don Ivan Šarić. Dan poslije, na Petu korizmenu nedjelju, u tamošnjoj crkvi sv. Martina služio je svoju prvu svetu misu.

Papin gardist Ivan Šarić postao svećenik i proslavio mladu misu

Ređenje i proslava mlade mise bili su nam povodi za razgovor s don Ivanom, koji nam je kazao kako je bilo služiti pokojnom papi Benediktu XVI. i papi Franji, kako je odlučio postati svećenik, te kako je proslavio svoju mladu misu.

Papin gardist

“S 20 godina sam prvo bio u vojsci. I dok sam bio u vojsci, tata je kod kuće upitao želim li otići u švicarsku gardu, jer sam imao sve uvjete, zašto to ne bih probao. Malo sam o tome razmišljao. Na početku sam bio skeptičan, jer sam mislio da gardisti samo stoje i ne čine ništa. U vojarni sam vidio brošuru o švicarskoj gardi. To sam uzeo i pročitao, i baš mi se svidjelo. Ne čuvamo mi bilo koga, nego Svetoga Oca, to je čast! Kako sam rođen i živim u Švicarskoj, imam švicarsko državljanstvo i to je za mene čast, jer koliko bi naših Hrvata željelo to raditi, ali ne mogu jer nemaju švicarsko državljanstvo. Tako da sam to prihvatio.

Ne čuvamo mi bilo koga, nego Svetoga Oca, to je čast! Kako sam rođen i živim u Švicarskoj, imam švicarsko državljanstvo i to je za mene čast, jer koliko bi naših Hrvata željelo to raditi, ali ne mogu jer nemaju švicarsko državljanstvo.

Tri i pol godine sam bio gardist. Ušao sam u veljači 2012. godine, kada je papa još bio Benedikt. Ja sam jedan od zadnjih 26 gardista koji su imali prisegu pod pontifikatom Benedikta XVI. Meni i tati on se vrlo dojmio, pošto je bio tih, zračio mirnoćom i nekom svetošću. Kada je najavio da će se povući, za nas je to bio veliki šok. Mi gardisti nismo mogli vjerovati da je to istina. Kada su izbrali papu Franju, bio sam ispod terase gdje se on pokazao. Njega sam služio dvije i pol godine. On je drugačiji, on pruža ruku nama gardistima, van je formaliteta.”

Svećenički poziv

“To zvanje je bio neki duži proces. To je počelo još prije švicarske garde. Nisam bio tip koji je tražio djevojku, bio sam rezerviran. I za vrijeme služenja kao gardist, shvatio sam zašto je to tako. Volim svoju vjeru, volim za nju živjeti, kao vojnik za svoju državu, i onda sam sebi rekao: “Ako volim svoju vjeru, a volim biti vojnik, mogao bih biti, kao svećenik, Kristov vojnik”, i tako sam prihvatio svoj poziv. Išao sam sa gardistima u Svetu zemlju, vidio kako je Isus živio i rekao sam: “Moram i ja tako”, i danas sam sretan svećenik.”

Proslava mlade mise

“Malo sam bio nervozan, kako sam sve morao sam. Ali za mene je to sve još nestvarno, da mogu pretvoriti kruh u tijelo Kristovo i vino u krv Kristovu. To je za mene neopisivo. Bilo je mnoštvo Hrvata, svećenika iz Hrvatske, moj ujko fra Petar Ljubičić i članovi klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Mladu misu u Vatikanu slavit ću 6. svibnja jer sam bio papin gardist, a 9. kolovoza mladu misu slavit ću i u Prisoju, odakle su moji roditelji, na groblju gdje je grob moje mame.”

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne