Božićna poruka biskupa Petra Palića

Mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko – mrkanske biskupije uputio je božićnu poruku.

”Ne bojte se, evo javljam vam Blagovijest, veliku radost za sav narod’. Ovo su riječi upućene pastirima u Lukinu Evanđelju nakon Isusova rođenja u Betlehemu. Ove riječi ohrabrenja Anđeo upućuje i svima nama bilo da živimo u gradovima ili udaljenijim krajevima naše biskupije. Božić se slavi svake godine unatoč toplini i hladnoći, unatoč miru i ratu, unatoč krizi i blagostanju. Božić i Isusovo rođenje u Betlehemu slave ljudi diljem svijeta u svakoj zemlji i na svakom mjestu.

Pastiri koji primaju ovu vijest podsjetnik su da božja radosna vijest ne isključuje nikoga, čak ni one koje svijet smatra beznačajnima i nedostojnima radosne vijesti. Isusovo rođenje poziv je na slušanje i radost dajući nadu i smisao svakom ljudskom životu. Svojim životom i riječima Isus nam omogućuje da otkrijemo djelovanje duha svetoga koji je duboko prisutan i djelatan u nama i po nama. Božić je dar za sve nas da prepoznamo što je najvažnije u našim životima, životima naših obitelji i prijatelja. Božić nas podsjeća da budemo otvoreni i suosjećajni u podršci onima koji su ove godine patili i pate uslijed raznih životnih okolnosti. Podsjeća nas da uvijek postoji nada kad smo zajedno, kad slušamo i čujemo jedni druge da se ne bojimo jer je Bog došao među nas. Bog dolazi u naš svijet kao dijete, maleno i ranjivo, rođeno u siromaštvu u dalekom kutu svijeta. Stoga zajedno i s radošću slavimo Božić okupljajući se u zajednici vjernika. U obitelji s prijateljima zahvaljujući za dar vjere i za dar jedni drugima. Ovo vrijeme je za neke najradosnije i najsretnije doba godine, a za neke najtužnije i najdepresivnije. Istina, pjesma nam može reći da sanjamo o bijelom Božiću, ali naša srca pričaju drugu priču. Naša srca pričaju o nadama i razočaranjima, o radosti i tuzi, o blagoslovu i gubitku i često smo tjeskobni, uplašeni, posramljeni, zabrinuti, razočarani i tužni.

Ako ti se to događa, znaj da će to proći i znaj da će Isus koji se danas rodio tu s tobom i za tebe kao i za svakoga jer kao kršćani vjerujemo da je novorođeni Isus najveći dar ikada i da je jednako i u potpunosti dan svakoj osobi. To je i tvoj dan. Stanimo pored djeteta Isusovoga Božića. Pogledajmo dijete u jaslicama i vidimo s kakvom nas ljubavlju Bog ljubi i kako nam dolazi i kako je s nama. Kako nam se pokazuje u nježnosti i velikoj moći. Svima želim sretan i blagoslovljen Božić i neka vam nova godina bude puna nade i blagoslova.

Petar Palić

mostarsko-duvanjski biskup
apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne