Božićna poruka dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića

Poruku dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića za Božić 2022. prenosimo u cijelosti.

Proslavimo Božić u radosti i miru!

Ljubljena braćo i sestre, miljenici Božji!

„Recite preplašenim srcima: ‘Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, […] on sam hita da nas spasi!“ (Iz 35, 4). On hita kako bi nam darovao sebe i svojom prisutnošću obasjao naše tmine. „Svjetlost je došla na svijet“ (Iv 3, 19) i želi svojim svjetlom obasjati sve ljude bez razlike. Svojim rođenjem i dolaskom na ovaj svijet Krist Isus ulazi u ljudsku stvarnost i prihvaća je, jer i za njega nije bilo mjesta u betlehemskom svratištu (usp. Lk 2, 7).

Bog koji ljubi svakoga čovjeka stoji na vratima i kuca, želi ući u našu ljudsku stvarnost. Jesu li naša ljudska srca sposobna primiti ga, biti svratišta međusobnog prihvaćanja, suosjećanja za patnju drugoga, ljubavi i brige za bližnjega, stranca i pridošlicu, siromaha i beskućnika, gladnoga i žednoga, oboljeloga i onoga u tamnici (usp. Mt 25, 31-46), odbačene i one na rubu društva, bližnjega u bilo kojoj potrebi i teškoći života, za svakoga čovjeka današnjice?

Otvorimo svoja srca i upitajmo se ovoga Božića ima li mjesta u njima za one najslabije među nama. Upravo u njima nam Bog dolazi, da nas pohodi, da ga zagrlimo, prihvatimo, ljubimo srcem i djelima… Bog nam je blizu, on je Emanuel – Bog s nama, trajno s nama i među nama. Ne bojmo se otvoriti svoje oči i nadasve oči srca kako bismo neprestano i posvuda prepoznavali Božju prisutnost i blizinu u našim slabim i ranjivim bližnjima. Nemojmo dopustiti da Bog nema gdje doći, da nam se i po našoj braći i sestrama, ne može približiti, doći među nas i ostati s nama.

Ne zaboravimo, braćo i sestre, da je svatko Božji miljenik, jer on svakom jednako dolazi, želi se roditi u svakom ljudskom srcu, donijeti mu spasenje. Sin Božji svojim utjelovljenjem na neki način sjedinio se sa svakim čovjekom (usp. GS, 22). Bog dolazi i zaodijeva se našom ljudskom krhkošću jer želi doista postati čovjekom, biti nam suputnik i supatnik u našim slabostima, u svemu nam jednak, osim u grijehu (usp. Heb 4, 15). Bog nam u Kristu koji uzima našu ljudsku narav, daruje milost sudjelovanja u samom Božjem životu u kojem postajemo dionici njegove božanske naravi. Svojim utjelovljenjem Krist Isus uklanja sve prepreke između Boga i čovjeka (usp. 1 Tim 2, 5).

Neka i po nama ovaj svijet postane ljudskije i gostoljubivije mjesto spremno prihvatiti ranjivost drugoga, pomoći u prevladavanju prepreka i kulture odbacivanje te ostvarivanju istinske kulture milosrđa i ljubavi. Tada ćemo moći reći: Dobro došao, Isuse, u ovaj svijet, u moj život! Dobro došao u svim ljudskim stvarnostima, u radosti i žalosti, u zdravlju i bolesti, u jakima i slabima. Dobro došao u ljudskost svake osobe. Dobro došao u našu Crkvu koja želi biti dom za svakoga, naš zajednički dom, nova obitelj u kojoj prihvaćamo jedni druge i u kojoj se svi darujemo jedni drugima u međusobnom služenju i ljubavi.

Ljubljena braćo i sestre, neka Krist koji je mir naš (usp. Ef 2, 14), donese mir, ljubav i radost u svako ljudsko srce kako bismo i mi, po Kristu koji nas svakodnevno iznenađuje svojim dolaskom uprisutnjujući se među nama u svakom čovjeku, mogli postajati njegovi istinski nasljedovatelji, nositelji mira u ovaj nemirni svijet, svjedoci Božje ljubavi i milosrđa, prihvaćanja i radosti darivanja bližnjemu.

Božić nije ništa drugo doli Božje darivanje čovjeku. Budimo i mi dar jedni drugima.

Čestit Božić vjernicima Dubrovačke biskupije i svim ljudima dobre volje.

+ Roko Glasnović,
dubrovački biskup

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne