Dominikanci 2021. brojnim aktivnostima slave veliku obljetnicu

Dominikanci  2021. godine slave jubilej 800. obljetnice rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika. A Hrvatska dominikanska provincija obilježava iste godine 800. godišnjicu dolaska dominikanaca na hrvatske prostore. U tu svrhu osmišljen je prigodni program.

”Obilježavanje 800. obljetnice smrti sv. Dominika zamišljena je na razini čitavoga reda i trebala bi započeti 6. siječnja, zatim se nastaviti u svibnju, kad bi na Dan prijenosa sv. Dominika 24. svibnja papa Franjo predvodio svečano misno slavlje, na dan smrti predvodi Učitelj Reda, ali ne znamo kako ćemo zbog epidemiološke situacije sudjelovati na toj općoj proslavi”, kazao je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, najavljujući kako će svakako nastojati na našim prostorima organizirati prigodni program.

”Započet ćemo svečanim misnim slavljem koje će na blagdan sv. Tome Akvinskoga, u četvrtak 28. siječnja 2021. godine, u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Nakon misnog slavlja predviđeno je otvorenje novouređene središnje provincijske knjižnice „Hijacint Bošković“ sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka. Za Uskrs ćemo otvoriti novouređeni muzejski postav u Samostanu sv. Marije Milosne u Bolu na Braču”, kazao je fr. Slavko. Dominikanci u Hrvatskoj dominikanskoj provinciji djeluju u 12 samostana.

”Na našoj web stranici dominikanci.hr svaki mjesec prikazat ćemo dvanaest filmova o dvanaest samostana, počevši onim redom kako su samostani i osnivani. Počet ćemo s Dubrovnikom, gdje je samostan osnovan i neprekidno djeluje od 1225. godine i takva su samo tri samostana u našem Redu i na to smo ponosni, a prikazat ćemo bogato kulturno, arhitektonsko i duhovno blago koje je tijekom stoljeća u tim samostanima prikupljano”, kazao je fr. Slavko Slišković, a za još detalja o ovom Redu i ovoj velikoj obljetnici doznajte iz razgovora kolegice Vedrane Vidović s fr. Slavkom.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne