Euharistijsko slavlje vrhunac susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

Vrhunac Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru, koji se održao u subotu 17. rujna, bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Sljedeći domaćin SHKM-a je Gospićko-senjska biskupija.

Na misi su koncelebrirali brojni biskupi, među kojima apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, te brojni svećenici iz hrvatskih i bosansko-hercegovačkih biskupija.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Huzjak pozdravio je sve okupljene, te pomoćnom zagrebačkom biskupu Miji Gorskom tom prigodom čestitao je 70. rođendan. Također je zamolio apostolskog nuncija da Svetome Ocu prenese pozdrave uime hrvatskih biskupa i mladih okupljenih na Susretu. Potom je mons. Lingua pročitao poruku pape Franje, koju je uputio sudionicima SHKM-a u Bjelovaru. „Ustanite i posvjedočite s radošću da Krist živi!“, poručio je, između ostaloga, Sveti Otac.

Na početku propovijedi mons. Huzjak osvrnuo se na naviješteno evanđelje. Rekao je da je narod doživljavao Isusa kao onoga koji dotiče srca. „Osim riječima, Isus je govorio i znakovima. Jedan od tih znakova bio je i čudesni ribolov kojim je Isus pokazao što je sve moguće onima koji vjeruju“, poručio je bjelovarsko-križevački biskup.

Naglasio je kako Isusova riječ nije tek obična riječ utjehe, nego Božja riječ koja potiče Šimuna i druge ribare da ostave sve i krenu za njim.

„Dragi mladi prijatelji, i mi smo danas okupljeni, guramo se oko Isusa, stisnuti pod ovom kišom. Oko Isusa, svoga učitelja da bismo slušali njegovu riječ“, kazao je biskup Huzjak. Nadalje je poručio da Isus oslobađa straha koji koči čovjeka te nudi snagu vjere koja pomaže nositi se sa svim strahovima koje pojedinac može imati.

Predslavitelj je poručio da prava vjera potiče na poniznost i odvažnost. Naveo je primjere izbornika hrvatske nogometne i vaterpolske reprezentacije koji su u pobjedama uvijek naglašavali poniznost.

Biskup Huzjak dotaknuo se i teme obitelji te rekao da se danas navjeći napadi događaju upravo prema obitelji, i to onakvoj obitelji kakvu je zamislio Bog. „Zatvara li se Europa životu zato što se zatvara Bogu?“, zapitao je propovjednik.

„Dragi mladi, mi danas gledamo u nebo, gledamo kišu koja pada, koju smo cijelo ljeto željeli. Ali ja gledam vas i smatram da ste vi ta spasonosna kiša koja natapa zemlju i čini je plodnom“, poručio je bjelovarsko-križevački biskup mladima.

Zatim im je kazao da se ne boje upustiti u avanturu stvaranja obitelji ili, ako ih Bog zove, u svećeništvo ili redovništvo te tako stvarati novu klimu u društvu.

„Ne bojte se, gore srca!“, zaključio je mons. Huzjak.

Nakon popričesne molitve, biskup Huzjak zahvalio je svima pristunima, na poseban način onima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži. „Dragi mladi, Bjelovarsko-križevačka biskupija i grad Bjelovar upamtit će vaša nasmijana, razdragana, makar malo srmznuta lica“, poručio je. Potom su domaćini darivali prisutne biskupe, počevši od mjesnog biskupa Huzjaka.

Mons. Želimir Puljić također se obratio prisutnima. Pohvalio je i zahvalio mladima koji su došli iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz inozemstva. Prisjetio se početaka Susreta hrvatske katoličke mladeži te kazao mladima kako su i danas pokazali da su „pravo čudo“.

Potom je predsjednik Odbora za mlade HBK i šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalio mladima što su „kisnuli za Gospodina“. Rekao im je da budu uvijek s Kristom i neka njihova srca uvijek budu s Njim i On u njima. Zatim je najavio domaćina sljedećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži, Gospićko-senjsku biskupiju te pozvao predstavnike da preuzmu križ SHKM-a.

Na kraju slavlja, predslavitelj je nad svima zazvao Božji blagoslov, nakon kojega je otpjevana hrvatska himna.

Na misi je pjevao Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije praćen orkestrom puhača, gudača i udaraljkaša. (ika)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne