1.4 C
Međugorje
29.11.2323.

FOTO: Fra Marin Mikulić proslavio mladu misu na Kočerinu

Danas, 2. srpnja u 11 sati u crkvi sv. Petra i Pavla na Kočerinu svoju mladu misu proslavio je fra Marin Mikulić koji je na službi u župi sv. Jakova u Međugorju. U koncelebraciji su bili kočerinski župnik fra Mario Knezović, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, čitlučki župnik i vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego i brojni drugi svećenici. Nakon ulazne procesije, nekoliko riječi pozdrava uputio je fra Mario Knezović, zatim su roditelji fra Marina Mikulića položili svoje ruke na njega te mu udijelili svečani roditeljski blagoslov, a prigodnu propovijed kazao je fra Mario Knezović.

„Dragi fra Marine, imao si danas posebnu duhovnu privilegiju da ovdje možeš među nama, Bogu hvala zdrav i duhovno i tijelom, slaviti Gospodina i svoju mladu misu. Prišli su ti tvoji roditelji, otac i majka, stavili su ruke na tebe. One ruke koje su te prve dočekale kada si došao na ovaj svijet, one ruke koje su te kao dječačića i bebu presvlačile, one ruke koje su te odgajale, one ruke kad su ti ćaća i mater sklapali ruke i učili moliti. Što možemo reći, nego slavim te Bože i zahvaljujemo ti. Dragi mladomisniče, pitano je jesi li dostojan, a baš danas vidimo u Evanđelju koje je predivno otpjevao njegov rođak, naš starosjedilac fra Stanko Banožić kako se pjeva je li dostojan, a to znači ne samo čestitošću života i moralno duhovnim odlikama ćudoređa, nego ljubiš li više Isusa nego li oca i majku, onu majku koja te je odgojila i ruke na te položila, onoga ćaću koji je ovdje u prvom redu crkve svoje. Ljubiš li više Krista nego one koji su po krvi tvoji? Ako jesi, kaže Isus, dostojan si mene”, kazao je fra Mario Knezović, te se zahvalio na Božjem pozivu, ali i na fra Marinovom odazivu.

„Zajedno s tobom svi mi ovdje na oltaru možemo potvrditi kako ne bira Bog sposobne, nego osposobljava one koji su kazali “Evo me, Gospodine u tvoju službu, čini što hoćeš”. Poslanje Božjeg pastira je Isus definirao rekavši „Šaljem vas kao janjce među vukove”. Ono što je, braćo i sestre, slično rekao naš veliki blaženik i budući svetac Alojzije Stepinac vidjevši u olovnim godinama kako svećenike privode, kako svećenici završavaju u zatvorima, a mnogi su ubijeni bez suda i osude, on redi misnike u tom teškom vremenu i kaže im „Mladomisnici moji, ništa vam ne mogu obećati, ja vas šaljem u krvavu kupelj”, znajući kakva teška vremena dolaze, ne samo za njega, nego i za one koji su Božji. Zato je uvijek važno znati kako svećeništvo i fratarluk nije romantika nego vrlo realna proza, često pisana tintom vlastite krvi”, kazao je fra Mario, upitavši se kako onda uspjeti i izvršiti misiju, a zatim i odgovorivši kako je to moguće, ali ne svojom snagom ni desnicom, nego u Onome koji nas jača i krijepi, u Bogu koji je živ.

„Tkao si svoj đakonat u Međugorju s Gospom i Majkom Kraljicom Mira. Dragi fra Marine, uzmi Mariju za svoju majku i moli se i ona će biti s tobom i u tvojim radostima, a nadasve u tvom jecaju i možebitnom ljudskom nerazumijevanju. Sve će se to ostvariti jer je Isus rekao kako lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi naslonio glavu. To je istina, ali kada dođu ti trenuci nasloni glavu na Isusovo srce, uhvati se za ovaj žrtveni oltar, oči usmjeri prema Presvetom oltarskom sakramentu i moli se Gospi”, kazao je, između ostaloga, fra Mario Knezović u svojoj propovijedi.

Na kraju misnoga slavlja svoje riječi čestitke uputio je i fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije kazavši na početku kako je velika stvar kada jedna župa izmoli svećenika, a župa Kočerin to čini u kontinuitetu te je čestitao i zahvalio i fra Marinovim roditeljima na ovom velikom danu.

„Dragi fra Marine, onu jednu lijepu sliku rekao je otac biskup u prigodi vašeg svećeničkog ređenja kada je rekao da je svećenik pokaznica, ona koja Krista pokazuje i svjedoči svijetu i narodu. Želim ti, doista, da budeš upravo ta slika, slika svećenika koji nosi Krista, koji Krista svjedoči i Krista pokazuje vjernicima u svakom trenutku svoga života. Za geslo si uzeo riječi iz Evanđelja „Neka mi bude po tvojoj riječi” (Lk 1, 38). Rekao je fra Mario da si svoje đakonsko vrijeme proveo u Međugorju, u župi pod plaštem Kraljice Mira. Za sve one koji dolaze u Međugorje kažu da je jedno od najljepših trenutaka provedenih u Međugorju euharistijsko klanjanje, koje je jedan poseban događaj, jedan poseban dar, jedna posebna milost koju mnogi hodočasnici osjete u Međugorju. Ti ćeš vjerujem imati prigodu i predmoliti i predvoditi euharistijsko klanjanje i sve druge obaveze koje ti budu povjerene u župi Međugorje”, kazao je između ostaloga fra Miro Šego poručivši fra Marinu neka zagovor Blažene Djevice Marije Kraljice Mira ispuni njegovo srce i neka ga prati u njegovom svećeničkom životu, a na kraju se svima obratio i mladomisnik fra Marin Mikulić uputivši riječi zahvale.

„Najprije izričem riječi hvale dragome Bogu na daru života, na daru redovničkog i svećeničkog poziva, a tu istu hvalu upućujem i našoj Nebeskoj Majci Mariji Kraljici Mira. Hvala i mojim roditeljima što su mi pružili i dali od moga rođenja pa sve do danas. Neka vam Bog bude vječna nagrada”, kazao je fra Marin te se zatim redom zahvalio i svome bratu, nevjesti, nećaku, pokojnima iz obitelji, Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, braći fratrima, meštrima, odgojiteljima u osnovnoj i srednjoj školi, učiteljici, profesorima, svećenicima iz župe Međugorje, kočerinskom župniku fra Mariju Knezoviću, časnim sestrama koje su djelovale u župi Kočerin, rodbini, prijateljima, kočerinskim župljanima i brojnim drugima uz završne riječi: „Preporučujem se i dalje u vaše molitve da molite za sve nas svećenike da budemo sveti, čisti i odani Bogu, da budemo dobri pastiri svoga stada koji će služiti Bogu i narodu i neka vas sve prati zagovor naše Nebeske Majke Kraljice Mira”, kazao je fra Marin Mikulić. Nakon toga uslijedio je svečani mladomisnički blagoslov, te se ovaj poseban dan nastavio radosnim druženjem za obiteljskim stolom.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne