FOTO: Molitva krunice Božjeg milosrđa održana u Čitluku

Međunarodna molitvena inicijativa “Iskra Milosrđa” – molitva krunice Božjeg milosrđa na ulicama, trgovima i raskrižjima gradova svijeta, održala se i ove godine 28. rujna u 15 sati. Nakane ovogodišnje Iskre Milosrđa bile su: za Svetu Crkvu i Svetog Oca, za svećenstvo i nova zvanja, za obraćenje grešnika i za umiruće, za zaštitu od svih zala i nevolja, za mir u Ukrajini i širom svijeta, za blagoslovljen 9. Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa (22. listopada 2022.), što skoriju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca te u znak zahvalnosti za 10. obljetnicu djelovanja Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa i 20. obljetnicu posvete svijeta Božjemu milosrđu koju je učinio papa Ivan Pavao II. (17. kolovoza 2002.). Inicijativa se održala pod pokroviteljstvom nadbiskupa Grzegorza Ryśa, metropolita Łódźa. Iskra Milosrđa održala se ove godine također i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Crnoj Gori. U Bosni i Hercegovini održala se u Banjolučkoj biskupiji u Prijedoru, te u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji u Čitluku, Posušju i Širokom Brijegu.

Tako se danas u Čitluku, na Trgu žrtava Domovinskog rata okupilo više stotina vjernika iz Čitluka, Međugorja i iz okolnih mjesta u Brotnju. Molitvu krunice Božjega milosrđa predmolio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja u Čitluku i vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

“Danas se na Trgu žrtava Domovinskog rata u okviru inicijative “Iskra Milosrđa” održala molitva krunice Božjeg milosrđa. Okupio se jako lijep broj vjernika što mi je vrlo drago i zahvalan sam Bogu za sve ove vjernike iz Brotnja koji su danas došli i bili dionici ovoga našega zajedništva i naše molitve. Osobno se trudim koliko god mogu svakodnevno moliti krunicu, ali bude nažalost nekada dana kada i preskočim, ali evo trudim se i mislim da je jako važna i da je potrebna i mislim da je njezina uloga u našem životu od velike važnosti”, kazao je fra Miro Šego, a svoje dojmove podijelio je s nama i Josip Primorac, član OFS Čitluk.

“Ova inicijativa je krenula prije par godina, koju je pokrenula jedna naša sestra Ivana, te se nakon toga uključila i Udruga Zavjet Gospi i Bogu hvala svake godine je sve više ljudi u centru Čitluka koji mole ovu krunicu, te vjerujem da će biti tako i ubuduće. Što se tiče ove molitve u mom osobnom životu, molim je svakodnevno, a pratim i jednu stranicu o sv. Faustini gdje sam pročitao kako bi mi trebali na mobitelu namjestiti alarm u 15 sati kako bi se sjetili molitve. To i ja činim, te čim bude 15 sati molim krunicu, a ako ne mogu tada, onda barem kažem “Isuse, uzdam se u tebe”, ali pokušavam izmoliti svakoga dana”, kazao je Josip.

Tea Sušac iz Čitluka je također bila na ovom molitvenom zajedništvu.

“Ove godine sam došla sa svojim malim djetetom. Krunicu Božjeg milosrđa molimo svaki dan, molimo s našim djetetom. Isto tako ovdje u Čitluku kod ove slike Milosrdnog Isusa možemo stati i pomoliti se i od malih dana djecu učiti da idu tim putem. Još bih posvjedočila kako moje dijete uvijek spava do 15:15h ili 15:30h, ona se danas probudila u 14:30h i prva riječ iza buđenja bila joj je “Isus”. To je bio znak da je ona osjetila u srcu da se nešto događa i to mi je baš nešto veliko i prekrasno i Bogu hvala da smo došli ovdje, okupili se i molili”, kazala nam je Tea, a na molitvi krunice Božjeg milosrđa bila je i Milka Rotim iz Čitluka, koja je kazala kako moli svaki dan te da joj je ovo danas bilo prekrasno

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne