FOTO: Osmorica postulanata u Mostaru obukli su franjevački habit

U subotu, 9. srpnja, u franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, pod svetom misom u 18 sati, osmorica postulanata obukli su franjevački habit i stupili u novicijat Hercegovačke franjevačke provincije. Novicijat će provesti u samostanu na Humcu, a novi novaci su: Petar Bunoza (Župa sv. Ante, Humac), Bože Dodig (Župa Uznesenja BDM, Seonica), Stipe Iličić (Župa sv. Ivana Krstitelja, Ružići), Josip Pavlović (Župa sv. Jakova, Međugorje), Karlo Šakota (Župa Krista Kralja, Čitluk), Frano Šego (Župa BZ BDM, Posušje), Andrija-Ante Vasilj (Župa sv. Jakova, Međugorje), Franjo Vasilj (Župa sv. Jakova, Međugorje)

Misno slavlje i obred oblačenja predvodio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, uz prisustvo brojnih svećenika koji su došli sa svih strana svijeta gdje djeluje Hercegovačka franjevačka provincija kako bi uveličali ovo svečano misno slavlje. U prigodnoj propovijedi fra Jozo je istaknuo osmorici novaka da od ovoga trenutka postaju dio nečega što je veće od njih samih.

“Danas je dan kada se oblačite u nešto novo. Oblačenjem habita oblačite se u nove ljude. Ja vam jednostavno danas govorim: Obucite se u svjetlost i postojanost, u mir i dobrotu, u nježnost i snagu. Naš franjevački habit je smeđe boje, boje zemlje i boje prašine, boje poniznoga i boje neznatnog, boje nepoznatoga i boje tajanstvenog. I za nas je ova boja uvijek poziv na njegovanje i poniznost srca, a onda i života”, kazao je fra Jozo, te nadodao da čovjek kada se sagne duboko do zemlje pred drugim čovjekom, pred ljudskom patnjom, pred milošću Božjom, sagnut do zemlje, ponizna duha, spreman je zaboraviti svoj ‘ja’, a ostavlja sav prostor Kristu samome.

“Taj jednostavan franjevački habit preživio je stoljeća, ne zbog stila kvalitete ili boje, nego zbog vrijednosti. On postoji, u ovoj zemlji Hercegovoj i u svakoj zemlji velike Zemlje. Živjet će on i dalje stoljećima. Sve dotle dok po njemu mi ponizno živimo, sve dotle dok znamo da smo pozvani i poslani biti među najmanjima. Znak zavjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti simboliziran je u ta tri čvora tog malog pasa oko struka našega. Ti jednostavni čvorovi jednostavnih zavjeta čuvaju jednostavne ljude od vlastite oholosti”, kazao je fra Jozo Grbeš, te ih pozvao: ”skinite od danas sa sebe starog čovjeka, stare misli i stare navike, stare grijehe, stare ljude, stare mentalitete i pođite novim putem”.

”Ono što oblikuje naša djela jest ono što oblikuje našu čežnju. Ta čežnja nas čini djelovati. Duhovnost na koncu je put koji se bavi čežnjom. Biti s Bogom jedno da bismo čovjeku mogli pomoći. Neka ta vaša čežnja oblikovana franjevačkim duhom bude uvijek čežnja za višim darovima. U meni nećete imati samo provincijala, nego brata. U braći našoj imate braću. I u nama danas ovdje i u onima poslije nas. Jer ono što je veće od nas – ostaje i kada nas biti ne bude. I lijepo će vam biti, i dobro će vam biti, i kad vam teško bude opet će vam dobro biti”, zaključio je fra Jozo Grbeš.

Nakon svete mise, druženje novaka, svećenika, obitelji, rodbine i prijatelja nastavljeno je u klaustru samostana.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne