Fra Marin Karačić na Širokom Brijegu: Neka krv naših mučenika natopi naše korijene

Molitveni program druge večeri obilježavanja »Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« na Širokom Brijegu započeo je večeras molitvom sv. krunice i razmatranjem u 17.30 koje je predvodio fra Dane Karačić s trećarima. U 18.00 uslijedila je sv. misa zadušnica. Predslavio ju je fra Marin Karačić, župni vikar na Humcu te duhovni asistent Frame u Hercegovini i promicatelj duhovnih zvanja. U punoj prostranoj širokobriješkoj crkvi sumisili su fratri iz samostana.

Trećari su čitali za vrijeme sv. mise i predvodili molitvu vjernika. Misno slavlje pjevanjem su animirali članovi zbora sv. Ivana Krstitelja iz Knešpolja pod vodstvom Marka Salavarde.

Fra Marin Karačić je svojom propovijedi pozvao sve da čvrsto prionu uz svoj korijen, svoga Boga te da slijede primjer pokojnih fratara i vjernih članova puka Božjega.

”Jasno nam je da će biljka ako se otkine od korijena usahnuti. Otkinuta od korijena osuđena je na propast i umiranje. Kako nam onda nije jasno da će se isto dogoditi i nama ako se “otkinemo” od svoga korijena, od Stvoritelja. Nedostaje nam tada sreće, radosti, nedostaje nam ispunjenosti; a odmaknuli smo se od Izvora sreće, radosti i ispunjenosti. Tražimo sreću na krivim mjestima zapustivši molitvu, sakramente i odnos s Bogom. O tome nam svjedoče i Kristove riječi današnjeg evanđelja kada govori da svijet bijaše kao ovce bez pastira. Te riječi bude tugu i u nama, jer toliko puta se i sami tako ponašamo. Idemo za svojim lažnim “pastirima”, zavedeni grijehom i vlastitim grješnim sklonostima lutamo za onim što nam nudi svijet. Zaboravljamo da onu pravu, istinsku vrijednost nosimo u sebi, a ne na sebi. Stablo koje ima duboko korijenje ne može se lako slomiti ni poljuljati, a samo ono stablo koje je zdravo u korijenu može donijeti plodove. Bez Krista i njegova nauka smo plitki i površni, jer ne možemo živjeti Kristovu riječ ako ju ne upoznamo. Ne možemo svjedočiti ako ne znamo što se od nas traži i kakvi bismo trebali biti. Dopustimo Gospodinu da ozdravi i zaliječi naše rane. Neka krv naših mučenika natopi naše korijene da se što čvršće vežemo za Krista, da naš život, isprepleten Njegovim naukom, bude snažno svjedočanstvo vjere”, kazao je fra Marin Karačić.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić i večeras je dodijelio nagrade na XI. Natječaju, ovaj put za uzrast odrasli. Prvu nagradu dobio je fra Šimun Šito Ćorić za pjesmu »Šezdeset i šest«, koju je i uglazbio te objavio video spot. Drugu nagradu dobila je Maja Matković. Rad joj nosi naslov »Komadić tkanine«. Treća nagrada otišla je u ruke Karle Kevo. Napisala je rad pod naslovom »Otrgnuti od zaborava«.

Fra Miljenko Stojić se na kraju sv. mise zahvalio trećarima i njihovom voditelju fra Dani Karačiću koji su na raspolaganju tijekom cijele godine (uređuju grobnicu pobijenih fratara u crkvi, čiste ratno sklonište, pomažu oko glasila Stopama pobijenih…). Pozvao je nazočne da nabave glasilo Vicepostulature Stopama pobijenih i objasnio kako obitelj može podići križ svome ubijenom na Groblju mira na Bilima. Najavio je i sutrašnju Hodnju sjećanja od spomenika pobijenih iz nekog mjesta do ratnog skloništa i grobnice pobijenih franjevaca na Širokom Brijegu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne