Franjevačka Kustodija Svete Zemlje moli vjernike za podršku na Veliki petak

Franjevačka Kustodija Svete Zemlje moli vjernike za molitvu i financijsku podršku uslijed teške godine uzrokovane pandemijom.

I dalje se osjeti značajan gubitak hodočasnika na sveta mjesta, objavila je CNA, a prenosi IKA.

“U posljednjoj smo godini čak i u Svetoj Zemlji bili ozbiljno iskušani zbog pandemije koja je paralizirala čitav svijet”, poručio je kustod fra Francesco Patton u video poruci.

Po naputku mjesnog biskupskog Ordinarijata na Veliki petak se kod obreda ljubljenja križa prikupljaju milodari za Svetu zemlju i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

“Unatoč ovoj situaciji, i dalje brinemo o svetim mjestima našeg otkupljenja i maloj kršćanskoj zajednici koja živi ovdje”, istaknuo je. “U Svetom grobu, Getsemaniju, Betlehemu, Nazaretu i drugim svetištima intenzivirali smo molitve za čitav svijet”.

Novčana sredstva koja će biti prikupljena na Veliki petak 2. travnja bit će usmjerena prema kršćanskim zajednicama, školama, izbjeglicama i drugim karitativnim aktivnostima u Svetoj Zemlji, istaknuo je Patton.

Po naputku mjesnog biskupskog Ordinarijata na Veliki petak se kod obreda ljubljenja križa prikupljaju milodari za Svetu zemlju i u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

Kustodiji Svete Zemlje pripada 400-injak franjevaca koji su smješteni u Izraelu, Palestini, Jordanu, Siriji, Libanonu, Egiptu te na Cipru i Rodosu.

Sveta Stolica nadgleda godišnje prikupljanje sredstava za Svetu Zemlju od 1974., kada je papa Pavao VI. odredio da će ono biti na Veliki petak. Sredstva su iskorištena za održavanje svetih mjesta, kao i podrška kršćanima u Svetoj Zemlji.

U 2020., godišnje prikupljanje bilo je premješteno u rujnu zbog toga što mnoge župe nisu mogle imati obrede s narodom na Veliki petak uslijed izbijanja pandemije.

“Ove godine više nego ikada potrebna nam je velikodušnost kršćana diljem svijeta, velikodušnost svakoga od vas. Molimo vas, pomozite nam i ove godine, u skladu s vašim mogućnostima i otvorenosti srca, kako bismo mogli nastaviti pomoći onima u potrebi”, pozvao je fra Francesco.

Mnoga svetišta u Svetoj Zemlji ponovo su otvorena za javnost, nakon zatvaranja zbog epidemioloških mjera. Ove godine na liturgijska slavlja Velikog tjedna i na Uskrs moći će sudjelovati ograničen broj vjernika.

Kustodiji Svete Zemlje pripada 400-injak franjevaca koji su smješteni u Izraelu, Palestini, Jordanu, Siriji, Libanonu, Egiptu te na Cipru i Rodosu. Franjevačka Kustodija Svete Zemlje moli vjernike za podršku na Veliki petak. Naime, i ove godine na Veliki petak prikupljat će se novčana koja će biti usmjerena prema kršćanskim zajednicama, školama, izbjeglicama i drugim karitativnim aktivnostima u Svetoj Zemlji, istaknuo je za naš radio fra Sandro Tomašević, koji je na službi u Betelehemu.

Fra Sandro Tomašević

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne