Hrvatska katolička misija u Nici: Vjernike u crkvama čuvaju naoružani vojnici

Gost emisije Miris zavičaja 21. veljače bio je vlč. Stjepan Čukman, voditelj HKM u Nici. Razgovarali smo o toj našoj misiji u ‘najljepšem dijelu svijeta’, kako ju je nazvao msgr. Vladimir Stanković, zaslužan za osnivanje mnogih hrvatskih misija u svijetu.

Hrvatima je Francuska bila privlačna iz političkih i ekonomskih razloga. Misija na jugu Francuske osnovana je 1970. godine.  O njezinoj 40. obljetnici izišla je u izdanju Glasa koncila fotomonografija koju je priredio vlč. Čukman. U njoj su objavljeni prilozi vezani uz povijesnu, vjersku i kulturnu prošlost Francuske i Hrvatske. Najopširnije su obrađeni dijelovi vezani uz povijest Hrvatske katoličke misije u Nici te događaji koji su posebice ostavili trag u životima hrvatskih iseljenika nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj. U monografiji se navodi jedna od brojnih Stepinčevih poruka hrvatskim iseljenicima.

A hrvatski vjernici u Nici Stepinčevo su ove godine proslavili u nedjelju, 14.veljače.  Molili su zagovor svoga nebeskog zaštitnika s nadom u njegovu skoru kanonizaciju. Vlč. Čukman u propovijedi je pozvao na molitvu osobito za mlade koji se gube u društvu u kojem žive i asimiliraju u njega, za roditelje da budu primjer svojoj djeci i svima s kojima se susreću poput Stepinca, te za starije da ostanu vjerni Bogu i svomu hrvatskom rodu do kraja života.

Iako je nezahvalno govoriti o brojkama, procjene su da bi u cijeloj Francuskoj moglo biti oko 40 tisuća Hrvata, a na jugu Francuske oko dvije tisuće, kaže vlč. Čukman, od kojih su nove generacije integrirane, ako ne i već asimilirane u francusko društvo. Danas, uz misiju u Nici postoji i naša misija u Parizu. Hrvatske misije diljem svijeta odigrale su značajnu ulogu za očuvanje vjere, kulture i jezika.

Velike su se promjene dogodile među francuskim katolicima, koji će danas za sebe kazati da je katolik koji ne prakticira svoju vjeru. Veliki su uplivi drugih naroda i vjeroispovijesti, islamistički napadi uvukli su strah u ljude.

Primjerice, priča vlč. Čukman, na Čistu srijedu bilo je u crkvi 40ak vjernika, a pred crkvom su ih čuvala osmorica naoružanih vojnika.

Za Božić, Uskrs ili veće blagdane pred crkvama su vojnici naoružani do zuba. Veliki strah unijela je i korona. No, ne bojimo se uz Božju pomoć i zagovor bl. Alojzija, poručuje vlč. Čukman. Emisiju uređuje Milka Rozić, a poslušajte je na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne