Izdanja Veritasa posvećena blaženom Alojziju Stepincu

Veritas, glasnik svetoga Antuna Padovanskog ima dva izdanja posvećena blaženom Alojziju Stepincu. Riječ je o knjizi „Veliki bistrički romar“ fra Celestina Tomića i knjizi „Mladi Stepinac – Pisma zaručnici“ fra Ivona Ćuka, potpisana pseudonimom Dian Baton.

‘Veliki bistrički romar’

Kardinal Alojzije Stepinac, naš blaženik i mučenik bio je veliki hodočasnik. U njegovom  životnom djelu mogu se iščitati vrlo lijepe misli posvećene Blaženoj Djevici Mariji, do te mjere da su ga istraživači njegova djela prozvali marijanskim biskupom, jer je u svemu uvijek tražio zagovor Majke Marije. Čak je u jednom svom dnevničkom zapisu objavio da je od najranije dobi do svojeg nadbiskupskog položaja i službe koju je obavljao uvijek bio vjeran pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji kroz molitvu krunice, istaknuo je u emisiji Tolle lege fra Vladimir Vidović predstavljajući knjigu Veliki bistrički romar.

I sam Alojzije Stepinac je često i rado hodočastio u Mariju Bistricu gdje je pronalazio snagu  za svoj život i djelovanje. U knjizi Veliki bistrički romar ili hodočasnik, pokojnog  fra Celestina Tomića sabrana su djela i opisi hodočašća koje je osobno od 1934. – 1945. godine predvodio blaženi Alojzije Stepinac, i to pješice. Sam, osobno je nekih četrdest kilometara bio na čelu kolone vjernika koji su u pobožnosti i molitvi hodočastili u Mariju Bistricu. Njegovo posljednje hodočašće bilo je 1945. godine. Knjiga je zbirka svjedočanstava, povijesna knjiga koja sadrži dokumente iz tog razdoblja, izvatke iz propovijedi blaženog Stepinca i drugih propovjednika. Riječ je o vrijednoj knjizi koju preporučujemo svakome tko želi čuti, pročitati i vidjeti istinu o našem blaženiku, koja se i danas osporava.

‘Mladi Stepinac – Pisma zaručnici’

Fra Ivon Ćuk, utemeljitelj Veritasa – Glasnika sv. Antuna  došao je u posjed pisama, i to 18 autentičnih pisama koje je blaženi Alojzije Stepinac izmijenio s gospođicom Marijom Horvat. To je bila njegova zaručnica prije nego što se odlučio za svećenički put, i ta pisma je fra Ivon čitao u programu radio Vatikana 70-tih godina kada je to bilo prilično riskantno. Dakako,  da je to činio pod pseudonimom. Potpisan je kao novinar Dian Baton, a pisma su autentična. Riječ je o 6 pisama Alojzija Stepinca i 12 pisama  Marije Horvat.

U ovoj knjizi obuhvaćene su najskrovitije i najnježnije, najosljetljivije i najsklizavije strane čovjeka: ljubav prema ženi i žene prema mužu. To su pisma zaručnika zaručnici i zaručnice zaručniku.

Otkrivamo bl. Stepinca kakvoga još ne poznajemo. Velikani se ne rađaju nego postaju. Blaženi Alojzije Stepinac bio je velik davno prije nego se to moglo vidjeti u punom sjaju. Dokaz tomu – upravo su ova pisma.

Knjigu na osobit način preporučujemo mladima, jer je mladenački život Alojzija Stepinca bio bez ikakve sjene, što pokazuju i ova pisma, kazao je u emisiji Tolle lege fra Vladimir Vidović, urednik Veritasa.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne