FOTO: Izgradnja hrvatske kapele na Betlehemskim poljima

Na Betlehemskim poljima u tijeku je izgradnja kapele koja će biti posvećena hrvatskim svetcima i blaženicima. Riječ je o najvećem pojedinačnom bogoslužnom prostoru koji – u rekonstrukciji i uređenju ovoga lokaliteta na kojemu će biti šest kapela – zauzima središnje i najveće mjesto (350 m2 tj. 200 sjedećih mjesta), piše portal katoličkog tjednika nedjelja.ba.

Blagoslov početka radova bio je 22. svibnja 2022. kada je svetu misu u betlehemskom svetištu Slava na visini Bogu predvodio splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić.

Prema onomu što se može vidjeti na licu mjesta, gradnja napreduje predviđenim tijekom te su do sada završeni grubi radovi u donjem dijelu kapele; urađena je elektrifikacija i postavljene su ostale instalacije. „Sada se očekuje nastavak radova i pripreme za postavljanje reljefa u unutrašnjosti koji će prikazivati hrvatske blaženike i svetce“, objasnio nam je inicijator ovoga projekta fra Tomislav Glavnik, spomenuvši kako je autor cjelokupnog unutarnjeg uređenja akademski kipar Ilija Skočibušić koji je već sa svojim suradnicima u Tomislavgradu uvelike prionuo poslu.

Ukoliko sve bude teklo prema planiranomu, blagoslov i otvorenje hrvatske kapele na Betlehemskim poljima može se očekivati tijekom 2023.

Sam projekt izgradnje ovoga bogoslužnog prostora košta 450 000 eura, a sredstva su osigurana kao potpora Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vlade Republike Hrvatske.

Uređenje unutrašnjosti potrebnim liturgijskim i umjetničkim inventarom financirat će se darovima hrvatskih vjernika. Svi zainteresirani svoje darove mogu uplatiti na račun:

Samostan Svetog Duha, Sveti Duh 31, HR – 10 000 Zagreb (Erste Bank d.d. IBAN HR45 2402006 1100908284, Swift: ESBCHR22); Svrha uplate: Kapela – Betlehem.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne