Kardinal Vinko Puljić u Vukovaru: Bez istine i pravde nema stabilnog mira ni povjerenja

Euharistijsko slavlje s Memorijalnog groblja Dubrava u Vukovaru na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara predslavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Na početku svoje propovijedi kazao je kako je i prije devet godina na ovom mjestu predslavio svetu misu.

”Ovdje biti prisutan, znajući što se dogodilo, ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše. Spontano se u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga”, kazao je kardinal Puljić, koji je svojoj propovijedi rekao kako je po nevinim žrtvama Vukovar postao je simbol bola, ali i hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjeka, naroda i Domovine.

”Ovdje posebno izražavam osjećaje solidarnosti sa svima koji su ranjeni gubitkom svojih najbližih. U prvom redu došli smo moliti za duše svojih pokojnika. Ta nas molitva treba pročistiti od svake gorčine i negativnih naboja, koji se, po ljudsku, olako javljaju na ovim mjestima stradanja. Došli smo izraziti dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo i izgrađujemo. Time ćemo obnoviti vrednovanje življenja sadašnjosti. Vidimo da javno mnijenje i politička „prepucavanja“ guraju te plemenite osjećaje i pamćenje u zaborav.

Da bismo čuvali pročišćeno pamćenje i stvarali ispravne preduvjete suživota, potrebno je imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom i činjenice promatrati kroz uzroke i posljedice. Bez istine i pravde nema stabilnog mira ni vraćanja povjerenja. Mržnja, čiji su plodovi ovi zločini, ne smije imati glavnu riječ. Da bi došlo do praštanja, valja priznati zločin. Zato molimo za sve zločince da ih Bog takne u srcu i baci na koljena te postanu svjesni svojih zločina”, rekao je nadbiskup Puljić i dodao kako iz vjere treba stvarati klimu suživota, praštanja i vraćanja povjerenja.

”Izgradnja mira počiva na temeljima istine. Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez nutarnje katarze, koja se oslanja na Isusove riječi iz Evanđelja: „Istina će vas osloboditi“ (Iv 8, 32). Tko ne želi istinu, taj staje iza zla koje brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne smije braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina. To vrijedi i za pojedinca i za zajednicu.

Zato prikazujemo ovu svetu Misu Kristu, Kralju mučenika, liječeći svoje rane u Kristovim ranama, tražeći utjehu i snagu u Kristovu križu. To je proces oslobađanja od svakog otrova, od svake mržnje i svake osvete, jer snaga križa pobjeđuje u srcima vjernika. Krist je mir naš” poručio je okupljenima u Vukovaru kardinal Vinko Puljić.

U središtu naše komemoracije, kazao je vrhbosanski nadbiskup, je susret s uskrslim Kristom koji je pobijedio zlo. Unatoč snazi i moći laži da izvrne i mitski prikaže prošlost mi vjerujemo u pobjedu istine, jer je i Krist za sebe rekao: ”Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni” (Iv 14,6).

”Krist je naš put ako prihvaćamo svoj križ, križ svoga naroda i hrabro za Isusom hodimo. Iako smo često razapeti, snagom vjere možemo praštati i u srcu slobodu osvajati ne niječući istinu. Ako slijedimo Isusa, moramo istinu upoznati, istinu naviještati i istinu svjedočiti. Važno je i tu istinu budućim pokoljenjima prenijeti”, kazao je Puljić naglašavajući potom kako neki žele da se piše povijest u kojoj bi se relativizirala stradanja jer ”treba graditi povjerenje i stabilizaciju regiji” te dodao kako ”sjećanje na ove žrtve nije u službi huškačke mašinerije kakva je vođena pred Domovinski rat, nego čuvanje vlastitog dostojanstva, kojim se gaji ljudsko i vjerničko poštovanje nevinim žrtvama”.

Na kraju je kardinal Vinko Puljić kazao kako smo se na ovoj grudi natopljenoj krvlju nevinih žrtvama došli nadahnuti životom onih koji su platili tu najvišu cijenu, a potom je zaključio:

”Oni su dali život da bi mi mogli u miru živjeti životom ljubavi, sloge i razumijevanja poštujući prvu i najveću Božju zapovijed: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim“ (Mt 22,37) i onu njoj jednaku: „Ljubi bližnjega kao samoga sebe“ (Mt 22,40). Svi razgovori i dogovori moraju počivati na uzajamnom poštivanju i vrednovanju. Što ne želim da meni drugi čini, ni ja ne želim činiti drugima i obratno. Krist uskrsli je naša nada. Iz vjere u njega smo došli iskazati poštovanje ovim i svim žrtvama te istinski vjerovati u pobjedu dobra i svjesno se opredijeliti na stranu dobra. Amen!”

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne