Mons. Vukšić slavit će misu u Bihaću na Svjetski dan medija u BiH

Predsjednik Vijeća za sredstva društvenih priopćivanja BK-a BiH vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u nedjelju 25. rujna u 11:00 sati predvodit će euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Ante u Bihaću, koja pripada Banjolučkoj biskupiji. Toga dana nadbiskup Vukšić slavit će misu u skladu s dosadašnjim običajem da predsjednik Vijeća za medije BK BiH, u dogovoru s mjerodavnim biskupom i župnikom, predvodi misu svaki put u drugoj biskupiji i drugoj župi, javlja KTA.

Do sada je nadbiskup Vukšić slavio mise počevši od 2014.: u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci, Tomislavgradu, Žepču, Drvaru, Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara i Tolisi u Bos. Posavini.

“Župa Bihać danas ima oko 1 500 katolika. U njoj pastoralno djeluju dvojica svećenika, franjevaca Bosne Srebrene. U župi djeluju i sestre Klanjateljice Krvi Kristove koji se pomažu u pastoralu, animiranju liturgijskih slavlja i uređenja crkve. Naravno, kao i mnoge župe u našoj biskupiji ali i zemlji i župa Bihać se suočava s velikim iseljavanjem mladih ljudi koji sreću traže u zemljama Zapadne Europe. Samo ću spomenuti da je 1991. godine župa imala više od 3 600 vjernika, a danas je ta brojka i više nego prepolovljena. No, uzdamo se u Božju providnost i vjerujemo da se prisutnost katolika na ovome području neće tako lako ugasiti”, kazao je župnik fra Ivan Tučić koji se, zajedno sa župnim vikarom fra Ivanom Lovrićem te sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove s. Blankom Šturm, s. Alfonzom Duspara i s. Leopoldinom Džebić i cijelom vjerničkom zajednicom, raduje dolasku nadbiskupa Vukšića i misi na koju su posebno pozvani djelatnici medija.

Inače, Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija u svijetu se slavi na Sedmu vazmenu nedjelju, prvu nakon Uzašašća, koja je ove godine bila 29. svibnja. Budući da se taj nadnevak gotovo uvijek preklapa s drugim pastoralnim događanjima u Vrhbosanskoj metropoliji odlukom Biskupske konferencije BiH iz 2003. obilježavanje Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija pomjereno je na posljednju nedjelju mjeseca rujna.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne