Na kraju misnog slavlja novi apostolski nuncij u BiH predao vjerodajnice predsjedniku BK BiH

Na svetkovinu Bogojavljenja ili Sveta Tri Kralja, kada Crkva obilježava i Dan svetog djetinjstva, u petak 6. siječnja 2023. u 10.30 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u zajedništvu sa svim članovima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelji Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH predvodio je Euharistijsko slavlje na kraju kojeg je primio vjerodajnice iz ruku novog apostolskog nuncija nadbiskupa Francisa Assisija Chullikatta.

Osim apostolskog nuncija Chullikatta u koncelebraciji su bili: dopredsjednik mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, zatim biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, potom apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i veći broj svećenika među kojima franjevački provincijali iz Sarajeva i Mostara fra Zdravko Dadić i fra Jozo Grbeš. Sudjelovale su redovnice raznih družbi među kojima i tri provincijalne poglavarice iz Sarajeva i Mostara: s. M. Željka Dramac, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, s. M. Franka Bagarić, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincije Svete Obitelji, s. M. Vinka Bilješko, provincijalna poglavarica sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne te zamjenica provincijske glavarice Družbe sestara Služavki Malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća BDM s. M. Kata Zadro.

Uvodeći u Misno slavlje nadbiskup Vukšić pozvao je sve da kroz svetkovinu Bogojavljenja zahvaljuju Gospodinu Bogu što se objavio ljudskome rodu u liku spasitelja Isusa Krista. Spomenuo je da je sretna okolnost što upravo na današnju svetkovinu Sveta Tri Kralja s njima u katedrali prvi puta suslavi i novi apostolski nuncij u BiH mons. Chullikatt, podrijetlom iz Indije. Pojasnio je da prema staroj kršćanskoj literaturi i jedan od trojice kraljeva, po imenu Gašpar, potječe iz današnje Indije, točnije iz krajeva koji su danas okupljeni u državi Kerala odakle dolazi i novi apostolski nuncij. Izrazio mu je dobrodošlicu te pozvao sve da mole za njega kako bi mu služba u ovom dijelu Crkve Kristove bila „za njezinu izgradnju, za dobro, za prijateljstvo, za širenje bratskih, osjećaja i djelovanja među svim ljudima“. Pozdravio je i nazočne biskupe, članove Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, osobito mons. Komaricu koji danas obilježava obljetnicu svog biskupskog ređenja. Riječi pozdrava uputio je i dvojici provincijala franjevačkih provincija – Bosne Srebrene i Hercegovačke, ostalim svećenicima kao i svima nazočnima u katedrali i koji su se duhom ujedinili prateći izravni prijenos RTV Herceg-Bosne, Radija Marije Bosne i Hercegovine, Radija Mir Međugorje i drugih medija.

Nakon naviještenog evanđeoskog misnog odlomka, dvojica bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa su pjevajući objavili sljedeći Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2023. godinu: „Predraga braćo i sestre, objavit će nam se slava Gospodnja i uvijek će se objavljivati dok On ponovno ne dođe. U tijeku i rasporedbi vremena spominjemo se i živimo otajstva spasenja. Središte čitave liturgijske godine uskrsno je trodnevlje našega Gospodina raspetoga, ukopanoga i uskrsloga, a vrhunac mu je Uskrs: Nedjelja Uskrsnuća koja će biti 9. travnja. Svake nedjelje, tog tjednog Uskrsa, uprisutnjuje sveta Crkva ovo veliko otajstvo, u kojem je Krist pobijedio grijeh i smrt. Od Uskrsa proistječu svi sveti dani: početak korizme, na Pepelnicu, 22. veljače, Uzašašće Gospodinovo, 18. svibnja, Nedjelja Pedesetnica: Duhovi, 28. svibnja, Svetkovina Presvetog Srca Isusova, 16. lipnja, a početak nove liturgijske godine i došašća u nedjelju, 3. prosinca. I na blagdane Presvete Bogorodice, apostola i svetih, te na spomen svih vjernih mrtvih, navješćuje Crkva na svom putu zemaljskom Gospodnje pashalno otajstvo. Kristu, koji bijaše, koji jest i koji dolazi, Gospodaru vremena i povijesti, neprolazna slava u vijeke vjekova. Amen“.

Prigodnu homiliju uputio je nuncij Chullikatt na talijanskom jeziku uz prevođenje generalnog vikara mons. Slađana Ćosića. Nuncij Chullikatt zahvalio je nadbiskupu Tomi na riječima dobrodošlice i prijateljstva. Kazao je da se osobno poznaju više od 25 godina te je izrazio radost da je sačuvao svoj osjećaj za humor, kakav je imao i prije toliko godina kada ga je upoznao. Zahvalio je i drugim biskupima prisutnim na ovom Misnom slavlju, te pozdravio također sve redovnike, redovnice i sve svećenike u koncelebraciji, kao i sav prisutni vjerni puk. „Cijenim i zahvalan sam za dobrodošlicu koju mi ovdje iskazujete i koja će mi zasigurno pomoći u vršenju moje službe predstavnika Svetoga Oca u ovoj zemlji. Siguran sam da će iskustvo moga služenja u Bosni i Hercegovini, i također u Crnoj Gori kao apostolski nuncij biti veliko obogaćenje za mene osobno koji ću sačuvati za cijeli svoj život“, poručio je nuncij Chullikatt.

U prigodnoj propovijedi nuncij Chullikat posvijestio je da nam „Bogojavljenje otkriva Boga koji se utjelovio u Isusu koji se predstavlja kao Onaj koji je potpuno obuzet brigom za nas“. „Stoga i mi, s naše strane, poput Mudraca s Istoka, na Božju brigu za nas moramo odgovoriti našim marom za Boga, tražeći njegovu volju i njegov plan za nas i tako djelovati da učinimo sve što je potrebno za ispunjenje njegove volje i plana za naš život. Međutim, kao što znamo, često nismo spremni hodati zajedno s Bogom, a još manje ispunjavati njegovu volju u našim životima“, istaknuo je nuncij Chullikatt dodavši da Božju brigu za nas, prikazanu kroz utjelovljenje u Djetetu Isusu rođenom u Betlehemu, možemo razumjeti samo ako imamo i živimo vjeru. „Jer vjera – kako je govorio pokojni papa Benedikt XVI. – nije ništa drugo nego nutarnji dodir Boga, stanje koje nas vodi na put života u njemu, s njim i za njega. Vjera nas uvodi u stanje u kojemu smo zahvaćeni Božjom brigom i čini nas hodočasnicima koji u nutrini idu prema pravom Kralju svijeta i prema njegovu obećanju pravde, istine, ljubavi i spasenja. Na ovom hodočašću, zajedno s Isusom koji vodi Crkvu, trebamo znati ići naprijed – bez imalo oklijevanja – poput betlehemske zvijezde koja svojim svjetlom pokazuje ljudima put do spasenja koje je Krist darovao čovječanstvu“, kazao je nuncij Chullikatt.

Podsjetivši da je preminuli papa emeritus Benedikt XVI. poticao na poniznost vjere – vjerovanje zajedno s vjerom Crkve svih vremena, apostolski nuncij je kazao je da će ono uvijek će biti u sukobu s prevladavajućim razumijevanjem onih koji se drže onoga što je naizgled sigurno. „Tko god živi i naviješta vjeru Crkve, u mnogim se točkama ne priklanja prevladavajućim mišljenjima ni u našem vremenu. Agnosticizam i skepticizam koji su danas široko rasprostranjeni, imaju svoje dogme i izrazito su netolerantni prema svemu što ih dovodi u pitanje. Stoga je hrabrost da se proturječi prevladavajućim usmjerenjima danas posebno važna za sve“, kazao je nuncij Chullikatt zaključivši da, budemo li živjeli li s Kristom, i mi ćemo, poput Mudraca, postati „zvijezde koje prednjače ljudima koji osjećaju nemir za Bogom i koje im pokazuju pravi put koji ih vodi k Bogu u kojemu će naći pravi život“.

Na kraju Svete mise nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, u nazočnosti svih članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, predao je vjerodajnice predsjedniku BK BiH nadbiskupu Vukšiću. Naime, apostolski nuncij, kada dolazi, donosi dva akreditivna pisma: jedno za državnu vlast a drugo za Crkvu. Potom je pročitano akreditivno pismo koje je predsjedniku BK BiH nadbiskupu Vukšiću uputio državni tajnik Njegove Svetosti kardinal Svete Rimske crkve Petar Parolin, a u cijelosti glasi: „Preuzvišeni gospodine. Časni brat Franciscus Assisius Chullicatt, titularni nadbiskup Ostrena kojega je, kako sigurno znadete, Vrhovni svećenik Franjo imenovao nedavno apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini, predat će Vam ovo pismo uz propisani postupak. Iako njegove izvrsne sposobnosti kao legata ove Apostolske Stolice obećaju da će izvrsno vršiti službu koja se od njega traži, ipak ga usrdno preporučam Vama, preuzvišeni i prečasni gospodine, i ostalim biskupima Konferencije kojoj predsjedate. Stoga, pratite ga uz podršku vaših služba, a zbog toga vam već sada veoma zahvaljujem u ime Rimskog vrhovnog svećenika. Napokon, koristim ovu prigodu da Vašu preuzvišenost i prečasnost te preko Vas sve biskupe te Konferencije pozdravim bratskom ljubavlju u Gospodinu, izražavajući duboku odanost i poštovanje“. Novi apostolski nuncij nadbiskup Chullikatt, 28. prosinca 2022. predao je također vjerodajnice predsjedateljici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

Apostolski nuncij mons. Chullikatt predao vjerodajnice, nastupno misno slavlje u petak

Potom se nazočnima obratio nadbiskup Chullikatt koji je kazao da je prvi puta u obnašanju službe apostolskoga nuncija doživio tako lijep prijem sa strane lokalne Crkve. „Ja to tumačim kao izvrstan znak za moje poslanje, ali ja računam na vašu podršku“, kazao je nuncij Chullikatt koji je obećao da će, kad mu to prilike dopuste, posjetiti različite zajednice u zemlji. „U međuvremenu molim vašu molitvu za svoje poslanje u vašoj časnoj Zemlji. Sa svoje strane ja obećavam molitvu za svakoga od vas. Ponovno vam zahvaljujem i sretan vam blagdan Bogojavljenja. Neka vas Gospodin sve blagoslovi! Hvala lijepa!“, kazao je na kraju nuncij Chullikatt.

Nadbiskup Vukšić još jednom hvala svima, osobito braći biskupima, svećenicima, te vjernicima za sudjelovanje u ovoj Euharistiji. „Neka dragi Bog blagoslovi sve nas okupljene, a pogotovo njega koji danas započinje, odnosno, ovih dana započinje svoju službu u ovom dijelu Crkve Kristove!“, kazao je na kraju nadbiskup Vukšić.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod ravnanjem vlč. Ivana Rake. (kta)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne