Nadbiskup Kutleša predstavio božićnu poruku za medije

Splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša susreo se s novinarima te je 19. prosinca predstavio svoju božićnu poruku za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

U poruci je nadbiskup stavio naglasak na mudrace, o kojima govori drugo poglavlje Matejeva evanđelja, a koji nam osvjetljavaju što je prava mudrost. Oni su unatoč brojnim preprekama tražili novorođenoga Kralja kako bi mu se poklonili. Bog započinje proces traženja. Bili bismo u velikoj zabludi ako bismo mislili da su ti ljudi bili mudri sami po sebi i da je njihova mudrost bila razlog zašto su tražili novorođenog Kralja, kazao je nadbiskup dodavši da mudre osobe odgovaraju na Božje poticaje unatoč poteškoćama na koje nailaze.

Mudraci su krenuli na dugo i teško putovanje, a kad su konačno stigli u Jeruzalem, imali su problema s dobivanjem uputa kako doći do konkretnog mjesta. Stoga se pitamo zašto im je sve to trebalo?! Kada nas Bog traži, treba učiniti sve potrebno i poći mu ususret bez obzira na poteškoće jer on je jedini živi Bog i pronaći ga vrijedi svih mogućih nevolja, istaknuo je mons. Kutleša.

Rođenje novorođenog židovskog kralja u Herodu je pobudilo nemir. On se “uznemiri i sav Jeruzalem s njim” (Mt 2,3). Nije bio nezainteresiran poput mnogih koji nisu smjeli biti ravnodušni na tu vijest, naglasio je nadbiskup upozorivši da nezainteresiranost drugih i nama može biti prepreka u traženju Gospodina Isusa kao svog Kralja. Međutim, mudro je ne dopustiti da nas ičija nezainteresiranost spriječi u traženju Isusa.

Mudre osobe traže Isusa kao Kralja usprkos razočarenjima. I mudraci su se sigurno iznenadili kad su vidjeli gdje se rodio Kralj kojega traže. Nema otmjenih haljina, nema poslužitelja, nema palače. Ničega što bi moglo upućivati na kraljevsku obitelj. Nije činio nikakva čuda. Ipak su pali ničice, poklonili mu se i prinijeli svoje darove. Za to je trebalo vjere. U tom je svjetlu nadbiskup Kutleša kazao da put potrage za Isusom, našim Spasiteljem uključuje očekivanja i razočarenja gledajući ljudskim očima, ali nas zato mudraci mogu poučiti kako očima vjere gledati dalje od razočarenja.

Mudraci su imali i bogatstvo i utjecaj, pa ipak su se poklonili Djetetu u betlehemskoj špilji, priznajući ga svojim kraljem, a što nisu učinili ni Herod, ni svećenici u Jeruzalemu. Mudraci su se ponizili u svome dostojanstvu, ali su dobili Sina Božjega za svoga Kralja. Mudro je znati poniziti se u svojim častima i na svojim položajima kako ne bismo promašili cjelinu, konačni cilj i smisao vlastitog života, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

Izrazimo Isusu čestitku i dobrodošlicu kako ne bi zbog naše nevjere, neposluha i sebeljublja ostao neprimijećen u štalici. Čestitajmo i svima onima koji ga na bilo koji način vole, cijene, poštuju i slijede! Neka je svima sretan i blagoslovljen Božić, neka svatko osjeti dodir Krista, Spasitelja, za kojim čezne ljudsko srce, neka On u svima nama pobijedi svako zlo i grijeh, nepravdu i nemir, neka svima ispuni srca mirom i dobrom voljom! Čestitajući svima Božić i Novu 2023. godinu nadbiskup je s novinarima ostao u razgovoru.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne