Nadbiskup Vukšić slavio misu uz asistenciju devetorice đakona i koncelebraciju njihovih voditelja

U okviru duhovno-studijskog putovanja na završetku zajedničke Đakonske pastoralne godine u organizaciji Biskupske konferencije BiH, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je Euharistijsko slavlje, u jutarnjim satima 17. svibnja 2023. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uz koncelebraciju voditelja i zamjenika spomenute godine mons. Pave Jurišića i fra Mire Relote te uz asistenciju devetorice đakona, svećeničkih kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske biskupije te Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije. Sudjelovali su vjernici koji redovito dolaze na svakodnevnu Misu u katedrali koju u osam sati slave kanonici Stolnog kaptola vrhbosanskog. Tako se i toga jutra, osim prepošta Kaptola mons. Jurišića, koncelebraciji pridružio kanonik i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH mons. Luka Tunjić i kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić.

Uvodeći u Misno slavlje nadbiskup Tomo je, oslanjajući se na misno čitanje toga dana iz Djela apostolskih o propovijedanju sv. Pavla apostola Atenjanima na Aeropoagu, kazao đakonima da će njihovo temeljno poslanje biti navješćivati Božju Riječ – Isusa Krista ljudima. Napomenuo je da će biti onih, kako izvješćuje i odlomak iz Djela apostolskih, koji neće prihvatiti taj navještaj ili će, poput Atenjana reći, da će ih „još o tome slušati“, ali i da će biti onih poput Dionizija Areopagita, Damare i drugih koji će otvorena srca prihvati Božju riječ što navjestitelje uvijek ispunja posebnom radošću. Kazao je i da će se u svom budućem svećeničkom poslanju susresti s poteškoćama, ali i da će doživjeti puno toga lijepoga i radosnoga te ih potaknuo da uvijek budu vjerni Isus Kristu i Crkvi.

Nakon Svete mise nadbiskup Vukšić je ugostio voditelje i sudionike Đakonske pastoralne godine na zajedničkom doručku u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog i zadržao se s njima u ugodnom razgovoru. Odgovarajući na razna pitanja budućih svećenika, nadbiskup Tomo je, na temelju svoga dugogodišnjeg profesorskog ali i svećeničkog i biskupskog iskustva, iznosio konkretne primjere za razne situacije s kojima se svećenici susreću u svom životu i radu, a posebno u ispovjedaonici.

Jurišić i fra Miro su na kraju u ime svih zahvalili nadbiskupu na zajedništvu i potpori te nastavili svoj pohod crkvenim ustanovama u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. (kta)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne