4.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Nedjelja Riječi Božje: Čitati Bibliju kako bismo oživjeli vjeru

Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, predstavio je inicijative povodom Nedjelje Riječi Božje, koja će se slaviti 26. siječnja. Nakon mise u bazilici svetoga Petra papa Franjo će dati Bibliju u ruke predstavnicima brojnih društvenih područja. Tom se inicijativom želi vrjednovati poznavanje Riječi među svim kršćanima; osim toga, to je još jedan korak u ekumenskom dijalogu, piše Vatican News.

Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, predstavio je prošlih dana u Tiskovnom uredu Svete Stolice program proslave Nedjelje Riječi Božje, koja će se obilježiti 26. siječnja. Nakon mise u bazilici svetog Petra, papa Franjo podijelit će oko 40 Biblija osobama iz raznih segmenata društva. Inicijativa je usmjerena na vrednovanje poznavanja Riječi među svim kršćanima te predstavlja daljnji korak u ekumenskom dijalogu.

Nedjelju Riječi Božje ustanovio papa Franjo

Na početku konferencije nadbiskup Fisichella je podsjetio da papa Franjo tu inicijativu povjerava cijeloj Crkvi kako bi se kršćanska zajednica usredotočila na veliku vrijednost koju Riječ Božja ima u njenoj svakodnevici (usp. „Aperuit illis“ 2). Sveti je Otac, naime, 30. rujna prošle godine objavio apostolsko pismo „Aperuit illis“, kojim je utemeljio nedjelju posvećenu Božjoj Riječi, i to povodom 1600 godina od smrti svetog Jeronima, velikog poznavatelja Svetoga pisma i prevoditelja izvornih biblijskih tekstova na latinski.

Inicijativa u sklopu nove evangelizacije

Nadbiskup Fisichella je također napomenuo da je Nedjelja Riječi Božje pastoralna inicijativa u sklopu nove evangelizacije, kojoj je cilj oživjeti odgovornost vjernika prema poznavanju Svetog pisma, kao i prema njegovom navještaju i razumijevanju. Istaknuo je, osim toga, i veliku ekumensku vrijednost te inicijative koja se obilježava dan nakon završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana te nedugo nakon što je u Italiji obilježen dan posvećen dijalogu između Židova i katolika. To očito nije jednostavno vremensko podudaranje – objasnio je nadbiskup – već izbor kojim se želi označiti sljedeći korak u ekumenskom dijalogu, stavljajući Riječ Božju u samo središte odgovornosti koju su kršćani pozvani svakodnevno preuzimati na sebe.

Logo inicijative

Tijekom tiskovne konferencije predstavljen je logo inicijative koji predstavlja dobro poznati biblijski prizor: putovanje učenika prema Emausu (usp. Lk 24, 13-35), kojima se u određenom trenutku približava Uskrsli Isus. Taj prizor naglašava više vidika koji se podudaraju s Nedjeljom Riječi Božje. Zajedno s Kristom, koji u rukama drži svitak Knjige, to jest Sveto pismo koje u Njemu nalazi ispunjenje, prikazana su dva učenika: Kleofa, kako je izričito napisao sveti Luka i, prema nekim egzegetima, njegova supruga. Oba lica učenika okrenuta su Gospodinu kako bi potvrdili da je On ispunjenje starih obećanja i žive Riječi koja se mora objaviti svijetu.

Program proslave

Napokon, nadbiskup Fisichella predstavio je program za nedjelju, 26. siječnja. Papa Franjo će predsjedati euharistijskim slavljem u bazilici svetog Petra u 10 sati. Na papinskom će oltaru za tu priliku biti postavljen kip Gospe od Knocka, zaštitnice Irske, koji će iz toga svetišta biti dopremljen u pratnji velikog broja vjernika, na čelu s nadbiskupom Tuama, monsinjorom Michaelom Nearyjem. Zbor iz irskog marijanskog svetišta izmjenjivat će se u animaciji slavlja sa zborom Sikstinske kapele.

Biblija na dar

”Na kraju euharistijskog slavlja papa Franjo će učiniti simboličnu gestu: oko 40 osoba koje predstavljaju razne segmente društva primit će Bibliju iz ruku Svetoga Oca. Po izlasku iz bazilike, svi koji su sudjelovali na misnom slavlju dobit će na dar posebno izdanje Svetoga pisma, objavljeno za tu priliku. Ta nedjelja sve kršćane želi potaknuti da ne smatraju Bibliju samo jednom od brojnih knjiga na polici u svom domu, možda i prekrivenih prašinom, već oruđem koje može probuditi našu vjeru” zaključio je nadbiskup Fisichella.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne