25.5 C
Međugorje
06.08.2020.

Papa Franjo: Dopustimo da nas zarazi ljubav, a ne virus

Knjiga bogata teološkim razmišljanjima koja mogu pobuditi novu nadu i novu solidarnost, utemeljene na sigurnosti da nas i danas kada ponovno krećemo, kao što se dogodilo u prvim teškim mjesecima širenja pandemije, Gospodinova prisutnost prati i ohrabruje Svojom pobjedom nad smrću – tu je želju papa Franjo izrazio u predgovoru knjige naslovljene „Zajedništvo i nada“, koju je objavila Vatikanska nakladnička kuća. Knjigu su uredili kardinal Walter Kasper, predsjednik emeritus Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, i otac George Augustin, svećenik koji je utemeljio Institut Walter Kasper.

Papa u predgovoru govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ljudskoga roda. Koronavirus nas je, poput oluje, sve iznenadio – u misli se odmah vraća molitva na Trgu svetoga Petra 27. ožujka – mijenjajući život obitelji, posao i javne događaje, ostavljajući iza sebe smrt, gospodarske teškoće i udaljenost od euharistije i od sakramenata – primijetio je Papa. Otkrivajući ranjivost čovjeka, njegovu nestalnost i potrebu za iskupljenjem, te stavljajući u pitanje brojne sigurnosti u temelju našega života, ta nas je dramatična situacija stavila pred bitna pitanja o sreći i blagu naše kršćanske vjere.

Na što se oslanjaju najdublji korijeni koji sve nas podupiru u oluji? – upitao je Papa – Što je doista važno i potrebno? Pandemija je znak upozorenja koji potiče na razmišljanje upravo o tomu – primijetio je te dodao – To je vrijeme kušnje i izbora da bismo svoj život, na nov način, usmjerili prema Bogu, našoj potpori i našem cilju.

Papa stoga ponovno poziva sve na solidarnost i služenje nasuprot globalnoj nepravdi i ravnodušju. Kriza nam daje da shvatimo koliko ovisimo o solidarnosti drugih, i potiče nas da na nov način služimo bližnjima. Mora nas trgnuti iz globalne nepravde – napomenuo je Papa – kako bismo se probudili i čuli vapaj siromašnih i našega, tako teško bolesnoga, planeta.

Izbijanje pandemije podudarilo se s uskrsnim vremenom – primijetio je – te otuda dolazi poruka koja osvjetljava sadašnjost i budućnost, a koja izbjegava zakočenost; to je poruka pobjede života nad smrću. Uskrs nam daruje nadu, pouzdanje i hrabrost; jača nas u solidarnosti i bratstvu – podsjetio je papa Franjo. Opasnost od zaraze virusom treba nas poučiti drugoj vrsti ‘zaraze’, zaraze ljubavi koja se prenosi od srca srcu. Zahvalan sam – dodao je – za brojne znakove raspoloživosti za spontanu pomoć, kao i za herojsko zauzimanje zdravstvenoga osoblja, liječnikā i svećenikā. U tom smo vremenu osjetili snagu koja je dolazila od vjere.

Upravo je vjeri u Krista posvećen posljednji odlomak predgovora. Papa Franjo podsjeća na „žalosni euharistijski post“ koji su brojni kršćani živjeli zbog neodržavanja javnih slavlja i rješenja pronađenoga u medijskim prijenosima, ali ističe također da nijedan virtualni prijenos ne može zamijeniti stvarnu Gospodinovu prisutnost u euharistijskom slavlju. Pritom je izrazio radost zbog ponovnoga uspostavljanja normalnoga liturgijskog života, jer – kako je istaknuo – prisutnost uskrsloga Gospodina u njegovoj Riječi i u euharistijskom slavlju dat će nam snagu potrebnu za suočavanje s teškim problemima koji nas očekuju nakon krize. I Papa ponovno, cijelom čovječanstvu, poput Isusa učenicima iz Emausa, u znak nade za budućnost ponavlja: „Ne bojte se! Ja sam pobijedio smrt“, piše Vatican News.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Želiš li upoznati Boga?

Tko je Bog? Kakav je on? Može li ga se uopće upoznati? Ako može, kako to učiniti? Prije ili kasnije čovjek se susretne s...

Hvala ti mama

  Već 3 godine u svojim kolumnama nikako da se obratim tebi. Ne što ne želim, već što je jedan list papira premalo da na...

O ženo! Velika je vjera tvoja!

Ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: “Gospodine, pomozi mi!” On odgovori: “Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.” A ona će: “Da,...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...