Papa Franjo: Neka obitelj bude u središtu Crkve i društva

Papa Franjo podsjetio je u nedjelju 14. ožujka kako u idući petak započinje posebna Godina obitelji Amoris laetitia te je pozvao “na obnovljeni i kreativni pastoralni zanos kako bi se obitelj stavilo u središte Crkve i društva”.

U petak, 19. ožujka, na svetkovinu sv. Josipa započinje Godina obitelji Amoris laetitia: posebna godina za rast u obiteljskoj ljubavi. Pozivam na obnovljeni i kreativni pastoralni zanos kako bi se obitelj stavilo u središte Crkve i društva. Molim da svaka obitelj uzmogne u vlastitom domu osjetiti živu prisutnost Nazaretske obitelji koja će naše male domaće zajednice ispuniti iskrenom i velikodušnom ljubavlju, tim izvorom radosti također u kušnjama i teškoćama, rekao je Papa u svom obraćanju vjernicima nakon molitve Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Godinu posvećenu razmišljanju i dubljem proučavanju sadržajâ apostolske pobudnice Amoris laetitia Papa je najavio na blagdan Svete Obitelji u nedjelju 27. prosinca prošle godine.

Godina će započeti na blagdan svetoga Josipa, 19. ožujka ove godine, pet godina nakon objavljivanja apostolske pobudnice Amoris laetitia, a zaključit će se 26. lipnja 2022. u prigodi 10. svjetskog susreta obitelji. Posebna godina posvećena obitelji nadahnuta je idealom bračne i obiteljske ljubavi uosobljenom u Isusu, objavila je IKA.

„Bit će to godina razmišljanja o Amoris laetitia i prilika za dublje proučavanje sadržaja toga dokumenta. Ta će razmišljanja biti stavljena na raspolaganje crkvenim zajednicama i obiteljima kako bi ih se pratilo na njihovu putu. Već sada pozivam sve da se pridruže inicijativama koje će se promicati tijekom te Godine i koje će koordinirati Dikasterij za laike, obitelj i život. Ovaj hod obitelji iz čitavoga svijeta povjeravamo Svetoj nazaretskoj obitelji, posebno svetom Josipu, suprugu i brižnom ocu“, objasnio je Papa u svom nagovoru uz Angelus na blagdan Svete Obitelji.

Za obitelji iz čitavoga svijeta ta će godina, dakle, predstavljati hod dubljeg proučavanja apostolske pobudnice Amoris laetitia, koja je plod dvaju sinoda o obitelji održanih 2014. odnosno 2015. godine, potpisane 19. ožujka 2016.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne