Prije 16 godina kardinal Ratzinger izabran za papu Benedikta XVI.

Na današnji dan (19. travnja) 2005. kardinal Joseph Ratzinger izabran je za novog poglavara Katoličke crkve. Svečano je to najavio s prozora bazilike Sv. Petra čileanski kardinal Jorge Arturo Medina Estevez.

“Draga braćo i sestre, javljam vam radosnu vijest”, rekao je kardinal Estevez u svom službenom obraćanju koje je prvi put u povijesti izbora pape izgovoreno na više jezika. Potom je kardinal Estevez izgovorio latinski obrazac kojim se najavljuje novi Papa: “Nuntio vobis, gaudium magnum, habemus Papam”.

Novi je Papa, najavio je zatim kardinal Estevez, kardinal Joseph Ratzinger, a uzeo je ime Benedikt XVI.

Neposredno zatim na prozoru se pojavio i novi Petrov nasljednik, a njegov izlazak višeminutnim pljeskom pozdravili su deseci tisuća vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra. U svom prvom obraćanju na talijanskom jeziku, prekidan više put pljeskom vjernika, papa Ratzinger je rekao:

“Draga braćo i sestre nakon velikog pape Ivana Pavla II. gospoda kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika u vinogradu Gospodnjem. Tješi me činjenica da se Gospodin zna služiti i raditi i sa nesavršenim sredstvima. Nadasve se uzdam u vaše molitve”, rekao je, između ostalog, novi Papa u svom prvom obraćanju nakon izbora. Nakon toga papa Benedikt XVI. podijelio je prvi blagoslov “Urbi et orbi” u svojem pontifikatu

Papa Benedikt XVI. najavio je svoj dobrovoljni odlazak s mjesta pape 11. veljače 2013. Tada je izjavio: ”Duboko svjestan težine toga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., od 20 sati, stolica svetog Petra biti upražnjena (sede vacante) i trebat će se sazvati – od strane onih kojima je to zadaća – konklave za izbor novog pape.” Obrazložio je to riječima: “Nakon što sam više puta pred Bogom preispitao svoju savjest, došao sam do sigurnosti da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način papinsku službu”.

Papa je u nedjelju 24. veljače molio svoj posljednji Angelus s hodočasnicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Vatikanu-

”Gospodin me zove da se ‘uspnem na goru’, da se još više posvetim molitvi i razmatranju. Ali to ne znači napustiti Crkvu, štoviše, ako to Bog traži od mene, to je upravo zato da joj mogu nastaviti služiti istim predanjem i ljubavlju kojom sam to činio do sada, ali na način koji više odgovara mojoj dobi i mojim snagama”, poručio je tada.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne