Proslava Dana hrvatskih mučenika na Udbini

„Dan hrvatskih mučenika na Udbini proslavlja se druge subote u rujnu, jer je to najbliži datum onom 9. rujna 1493., kada se odvila Krbavska bitka. Dan je ustalio pok. biskup Mile Bogović, koji je idejni začetnik projekta crkve hrvatskih mučenika“, rekao je preč. Josip Šimatović, čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Prvi vid su mučenici koji su dali svoje živote za Domovinu. Drugo su mučenici koji su dali svoj život za vjeru, ali nisu proglašeni blaženima ni svetima. Treća razina mučeništva su naši sveci i blaženici uzdignuti na čast oltara

„Pojam hrvatski mučenici ovdje promatramo kroz tri vida. Prvi vid su mučenici koji su dali svoje živote za Domovinu, sakupljamo kamenje sa svih mjesta njihovog stradanja. Drugo su mučenici koji su dali svoj život za vjeru, nisu proglašeni blaženima ni svetima, ali zadnji dani njihovog života ukazuju na herojske kreposti. Treća razina mučeništva su naši sveci i blaženici uzdignuti na čast oltara“ kazao je preč. Josip Šimatović u programu Radiopostaje Mir Međugorje najavljujući sutrašnju proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne