Proslava sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije

Kip sv. Josipa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru

Proslava sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, ove će se godine obilježiti osobitim duhovnim i kulturnim događajima. Priprava za proslavu zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije započet će duhovnom trodnevnicom, u petak, 17. ožujka, u 18 sati, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Svetu Misu prve dvije večeri trodnevnice predvodi fra Valentin Vukoja. U nedjelju, 19. ožujka, na treću večer trodnevnice, misno slavlje u 18 sati predvodi mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj mons. Petar Palić, piše portal Crkva na kamenu.

Nakon misnoga slavlja bit će upriličen susret velikih župnih zborova s područja Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Svi će zborovi za vrijeme svete Mise pjevati predložene skladbe a nakon svete Mise slijedi koncert duhovnih korizmenih skladbi prijavljenih 11 župnih zborova.

Budući da ove godine blagdan sv. Josipa pada na Četvrtu korizmenu nedjelju, svečano misno slavlje proslave zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije bit će u ponedjeljak, 20. ožujka, u 18 sati. Predvoditelj i propovjednik na svetoj Misi bit će mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor zagrebački u zajedništvu s biskupima Vrhbosanske metropolije (BK) i susjednim nad(biskupima).

Nakon svečane Euharistije uslijedit će otvaranje izložbenog postava umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije u Biskupijskom centru u Mostaru s početkom u 19,30 sati. Autori izložbe s naslovom “Biskupijsko umjetničko blago” su Anton Šarac i Danijela Ucović. Izložbeni postav umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, prvi put u svom i za to namijenjenu prostoru, događaj je od neprocjenjive vrijednosti te prikazuje 157 djela suvremene umjetnosti – slikarstva, kiparstva i grafike. Marljivim kolekcionarskim angažmanom svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije vlč. dr. Vjeke Bože Jaraka, a zatim mostarsko-duvanjskoga svećenika vlč. don Ante Luburića, na ovom izložbenom postavu naći će se djela Frane Šimunovića, Ede Murtića, Slavka Šohaja, Ive Dulčića, 32 skulpture u kamenu, bronci, terakoti ili drvu, djela Ivana Meštrovića, Antuna Augustinčića, Omera Mujadžića, Zlatka Šulentića, Vasilija Jordana, Ksenije Kantoci, Gabrijela Jurkića, Zlatka Kesera, Mersada Berbera i brojnih drugih. Osim djela suvremene umjetnosti, izložbeni postav čine i arheološka zbirka kao i zbirka liturgijskoga ruha, posuđa i starih knjiga. Otvaranjem ovog izložbenog postava Mostar će u Biskupijskom centru dobiti novo kulturno središte te će ove vrijedne umjetnine, koje su dosad čuvane u zatvorenosti, biti dostupne našoj maloj sredini i biti iznesene na svjetlo.

U utorak, 21. ožujka, započet će 83. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru u 9 sati.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne