Proslavljena naslovnica mostarske katedrale

U Mostaru je na Duhovski ponedjeljak, 29. svibnja, svečano proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice katedrale Marije Majke Crkve i Kraljice Neba i Zemlje, objavljeno je na portalu Crkva na kamenu.

Euharistijsko slavlje u mostarskoj katedrali predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Prije večernje mise vjernici su izmolili Gospinu krunicu, a zatim su biskup i svećenici došli u procesiji na Gospin trg, izmolili posvetnu molitvu pred kipom Majke Crkve i ušli u katedralu uz pjesmu katedralnoga mješovitog zbora „Marija“ pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića i korepetitora Emila Bevande. U suslavlju su bili katedralni župnik don Josip Galić, generalni vikar don Nikola Menalo, biskupijski kancelar don Stipe Gale, mostarski dekan don Ivan Turudić, ravnatelj Caritasa Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan don Željko Majić te još desetak svećenika. Na misi su sudjelovali brojni ministranti, katedralni čitači pročitali su čitanja, a Evanđelje navijestio đakon Zvonimir Rezo.

Na početku propovijedi biskup Palić rekao je kako dan nakon nedjelje Pedesetnice, svetkovine Duha Svetoga, započinje drugi dio, svagdanji dio ove tekuće liturgijske godine. „Danas Crkva slavi spomendan Marije, Majke Crkve. U našoj katedralnoj župi slavimo svetkovinu, jer je i ova naša katedrala, ali još više svi mi koji smo na bilo koji način vezani uz našu katedralu, pa i cijela naša biskupija, jer je ova katedrala majka svih crkava u biskupiji, stavljeni pod posebnu zaštitu Blažene Djevice Marije, Majke Crkve. Slaveći današnju svetkovinu, spominjemo se Marije u njezinu neprestanom vodstvu i zaštiti Crkve koju joj je njezin vlastiti Sin povjerio na brigu, kako bismo svi uvijek tražili njezin zagovor i vodstvo, i kako ne bismo odustali lako od borbi i kušnji s kojima ćemo se morati suočiti u ovom svijetu da postanemo vjerni učenici i nasljedovatelji našega Gospodina Isusa Krista.”

Biskup Palić istaknuo je kako ohrabrujuće odzvanjaju riječi s križa: „Evo ti majke!“ „Tim riječima Gospodin povjerava svome učeniku Ivanu Mariju za Majku. Na taj način Marija postaje i Majka svih vjernika i cijele Crkve. Marija, kao nova Eva, pokazuje nam istinsku poslušnost, ljubav prema Bogu i vjeru u Njega. Njezin lik nam u moru naših bježanja i skrivanja svijetli kao svjetionik: ona nam je primjer i nadahnuće, kojim bismo svi mi kršćani trebali biti nadahnuti, nasljedovati i živjeti njezin način života. Marija, kao Majka Crkve, i naša je Majka, puna ljubavi i uvijek brižna prema nama u svim našim duhovnim i tjelesnim potrebama“, istaknuo je biskup.

Na završetku mise biskupu Paliću, svećenicima i vjernicima obratio se riječima zahvale župnik Galić. Uoči svetkovine, župljani su imali prigodu pohađati trodnevnu duhovnu pripravu.

Propovijed biskupa Petra Palića na svetkovinu Marije Majke Crkve

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne