Relikvije sv. Franje u Hercegovini

Zahvalni smo Gospodinu što je nas i naše vjernike o ovoj osamstotoj obljetnici obdario ovom velikom milošću da možemo častiti relikvije sv. Franje te iznova pronalaziti snagu da u ovom našem vremenu živimo radost evanđelja i suobličujemo se raspetome Kristu kako nas tome uči sv. Franjo

O osamstotoj obljetnici otkako je sv. Franjo na brdu La Verna zadobio rane naši fratri i tisuće vjernika u Hercegivini imali su prigodu častiti relikviju sv. Franje povezanu upravo s  njegovim ranama. Naime, relikvija platna kojim je sv. Franjo zavijao svoje rane i koje je natopljeno njegovom krvlju donesena je iz Svetoga Samostana u Asizu u tri hercegovačka franjevačka samostana.

Na Humac, 18. listopada 2024. godine u ime Hrvatske provincije franjevaca konventualaca relikviju je donio fra Zlatko Vlahek, tajnik Provincije. Svečanu svetu misu u 18 sati predstavio je humački gvardijan fra Dario Dodig u suslavlje s fra Zlatkom i braćom iz humačkog samostana. Nakon svete mise brojni vjernici koji su došli ne samo iz Hercegovine nego i iz bližih dalmatinskih mjesta imali su prigodu častiti relikviju. U zajedničkom obredu čašćenja relikvije razmatrani su tekstovi iz života sv. Franje koje govore o pet rana utisnutim na njegovo tijelo te su pjevane litanije sv. Franje, a nakon toga svatko je mogao osobno doći i dodirnuti relikvijar. Zbog mnoštva vjernika čašćenje relikvije potrajalo je do dugo u noć.

Sljedećeg dana, 19. listopada, relikvije su donesene u širokobriješki samostan. Svečano misno slavlje u 19. sati predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš u suslavlju sa širokobriješkim gvardijanom fra Ivanom Marićem, ml., fra Zlatkom Vlahekom te braćom iz širokobriješkog samostanskog područja. U ulaznoj procesiji sudjelovali su framaši koji su držeći svijeće u ruci od ulaza u crkvu do oltara na taj način dočekali i počastili relikvije Sveca koji i njih oduševljava i koji usmjerava njihove mladenačke korake. Nakon svete mise uslijedio je obred čašćenja relikvije kao što je to bilo i na Humcu te su potom svi vjernici imali prigodu i osobno dodirnuti i počastit relikviju.

U mostarskom samostanu braća i vjernici imali su prigodu častiti relikviju u nedjelju, 20. listopada. Relikvija je bila izložena u crkvi za vrijeme slavlja prijepodnevnih svetih misa, a nakon svake svete mise vjernici su mogli osobno dodirnuti i počastiti relikviju. Središnje misno slavlje u 9 i 30 sati na kojem se okupilo mnoštvo vjernika prdeslavio je provincijal fra Jozo Grbeš, a misno slavlje u 11 sati predslavio je fra Zlatko Vlahek.

“Zahvalni smo Gospodinu što je nas i naše vjernike o ovoj osamstotoj obljetnici obdario ovom velikom milošću da možemo častiti relikvije sv. Franje te iznova pronalaziti snagu da u ovom našem vremenu živimo radost evanđelja i suobličujemo se raspetome Kristu kako nas tome uči sv. Franjo”, istaknuto je u objavi na mrežnoj stranici Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne