Sestra Adriana Galić: Život u misijama u Kongu je ostvarenje mog sna

Većina mladih ljudi zasigurno su u jednoj fazi svog života maštali o tome kako će biti uspješni, popularni i bogati, no ne i Adriana Galić, časna sestra franjevka Krista Kralja, Hercegovačke franjevačke provincije, misionarka u Kongu. Ona je bila jedna sasvim obična djevojka koja je naizgled imala sve- obitelj, završen fakultet, posao iz snova, ali unatoč tomu kaže da je bila nesretna i da je osjećala da propada. Kad se napokon odvažila i odazvala se Božjem pozivu bila je nemalo iznenađena shvativši koliki put formacije treba proći da bi otišla u misije. Svoj zahtjev za odlazak u misije je predala čim je dala doživotne zavjete i tu je počela njena avantura – Kongo.

Sestra Adriana, Kongo opisuje kao zemlju na koju se zaista trebalo prilagoditi, od jezika, kulture, razlika u vjerskom i političkom životu, sve je bilo potpuno drukčije od onoga na što je bila naviknuta u našoj zapadnoj kulturi. Čim je stupila na njihovo tlo krenula je  s radom u školi podučavajući djecu vjeronauk i engleski jezik, a razredi su znali brojati i preko sedamdeset djece. Na puno stvari se trebalo prilagoditi, prihvatiti činjenicu da ne možeš dosta toga promijeniti, te se svakodnevno odricati, što nikada nije lako.

„Oprostiti i ljubiti, ljubiti i oprostiti“ je geslo s kojim ide kroz život i s kojim je odrastala, a koje joj danas puno pomaže. Ističe kako joj je najteže gledati svu tu bijedu oko sebe znajući da su njene mogućnosti ograničene. Sama činjenica da do obližnje trgovine moraju pješačiti po tri, četiri sata, kako bi u selo donijeli najosnovnije, dovoljno govori o uvjetima života u kojima se nalaze. Sestra Adriana ističe da bi stoga molitva našeg naroda trebala biti molitva zahvale, za sva dobra koja nam Gospodin daje, a kojeg vrlo često nismo svjesni. Za sebe kaže da je sretna i ispunjena, da svoj san živi i u nehumanim uvjetima u Kongu, te da je sreća stvar duha, a ne geografske odrednice. Cijelu emsiiju Živim svoje snove poslušajte na našem YouTube kanalu.

Ukoliko želite pomoći našim sestrama u misijama možete to učiniti uplatom na račun Papinskih misijskih djela, a u nastavku vam ostavljamo podatke za uplatu:

NACIONALNA UPRAVA PMD BiH (za s. Adrianu Galić, Kongo)

Misijska središnjica
Kaptol 32
BiH-71000 SARAJEVO

Tel./fax: +387 33 667 889
E-mail: missio.bih@nullbih.net.ba
Web: www.missio.ba
Bosna i Hercegovina
Račun u KM: UniCredit Bank d.d.
Račun primatelja: 3383202200897320
Primatelj: Nacionalna uprava PMD BiH
Devizni račun: UniCredit Bank d.d.
Primatelj: Nacionalna uprava PMD BiH
IBAN: BA393383204893626147
SWIFT CODE: UNCRBA22
No. 48-32-936261
Matični broj: 4201083800003

Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela
(za sestru Adrianu Galić u Kongu)
Kaptol 32
71 000 Sarajevo

Antonija Bubalo

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne