Susret biskupa BK BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH

Šesnaesti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je 21. travnja u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, priopćilo je Tajništvo BK BiH.

Predsjedao je predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić, a sudjelovala su i ostala tri člana Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Na zasjedanju su također sudjelovali predsjednik redovničke Konferencije fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i četrnaest članova i članica Konferencija među kojima jedan provincijal i četiri provincijalne glavarice. Svojim molitvama susret su pratile članice klauzurnih zajednica sestara Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu i Samostana sv. Klare u Brestovskom.

U uvodnom dijelu susreta kardinal Puljić je zahvalio svima što su, unatoč aktualnoj pandemiji, svojim sudjelovanjem i na ovaj način pokazali zajedništvo cijele Crkve u Bosni i Hercegovini u skladu s različitima karizmama i poslanjem koje gaje brojne redovničke zajednice u zemlji koja prolazi kroz teške kušnje. Podsjetio da je Sveti Otac u Godini sv. Josipa cijeloj Crkvi stavio za uzor zaručnika Blažene Djevice Marije, sveca posebnog Božjeg povjerenja čijoj je brizi povjerio svoga Sina i Bezgrešnu Djevicu Mariju. Istaknuo je da su svi oni koji su posvećeni svetim redom ili svetim zavjetima također osobe posebnog Božjeg povjerenja poslane svojim životom i djelovanjem svjedočiti i naviještati Krista uskrsloga.

Sudionici susreta su saslušali osvrt na tijek prošloga susreta održanog 6. studenog 2020. na istom mjestu. Tom prigodom su, nakon uvodnog izlaganja o apostolskom pismu pape Franje od 19. ožujka 2019. Communis vita (Zajedništvo života) i o novom pravilu za redovnički život koji je stupio na snagu 10. travnja 2019., razmijenili razmišljanja o osobnoj odgovornosti redovnika i redovnica kao i njihovih poglavara u obdržavanju redovničkih pravila o zajedničkom životu i o odgoju za zajedništvo te o nužnosti trajnog zrenja u vjeri i ugrađivanja u zajednicu.

Biskupi, provincijalni poglavari i poglavarice te predstavnici redovničkih zajednica koje svoje sjedište imaju izvan Bosne i Hercegovine saslušali su izlaganje kardinala Puljića na temu zajedništva. Rečeno je da je zajedništvo na različitim razinama u Crkvi dinamična stvarnost i da je svaki član ili članica pozvan ugrađivati se u svoju zajednicu i u cijelu Crkvu u skladu s evanđeljem Isusa Krista i pravilima vlastite zajednice. Istaknuto je da nijedna crkvena zajednica nije svrha samoj sebi nego da su pozvane biti evanđeoske zajednice osoba koje su izabrale Krista za svoga vođu. Istaknuo je potrebu istinske poniznosti, pravednosti, zahvalnosti, praštanja i traženja oproštenja te otvorenog dijaloga u prihvaćanju drugoga kao obogaćenja i u trenucima različitih razmišljanja.

U plodnoj diskusiji upućeno je na vrijednost svakoga člana u zajedničkom služenju pred Gospodinom. Istaknuta je važnost obiteljskog zajedništva u vremenu raslojavanja na različitim razinama. Izneseni su i pojedini konkretni primjeri snaženja redovničkog zajedništva kroz pojedine projekte koje uključuju angažman svih članova. Poseban naglasak stavljen je na molitvu i razmišljanje o Božjoj riječi kao bitnim elementima izgradnje zajednice u duhovnoj stvarnosti. Spomenuta je blagodat modernih sredstava komunikacije koji omogućuju povezanost i u trenucima tjelesne udaljenosti, ali i na njihovu opasnost u trenucima kada se zaboravlja na nužnost izgradnje zajedništva s osobama s kojima se dijeli svakodnevica i vlastita karizma. Bilo je riječi i o potrebi trajnog usklađivanja ostvarenja vlastite karizme unutar redovničke zajednice s poslanjem Katoličke Crkve u njezinoj cjelovitosti. U tom duhu istaknuto je da je redovnički život dar Crkvi jer je nastao u Crkvi i živi za Crkvu.

Predstavnici svih redovničkih zajednica, koje su početkom ožujka 2021. godine posjetili đakoni iz svih biskupija i obje franjevačke provincije u BiH u okviru Đakonske pastoralne godine, izrazili su zahvalnost organizatorima za lijepe i plodne susrete s budućim svećenicima koji su na taj način upoznali različite karizme širom Bosne i Hercegovine, priopćilo je Tajništvo BK BiH.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne